eur:
389.71
usd:
363.92
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vészesen megcsappantak a kórházak gyógyszerkészletei

Számos problémát tárt fel az Állami Számvevőszék vizsgálata a kórházak gyógyszerkezelési gyakorlatával összefüggésben - írja a Népszabadság. A megkérdezett kórházvezetők a gyógyszertartalékok elégtelen nagyságára hívták fel a figyelmet. Lapszemle.

A Népszabadság írja, hogy az Állami Számvevőszék most nyilvánosságra került jelentése szerint a kórházak közbeszerzési eljárás nélkül vásárolnak gyógyszereket, az ingyen kapott készítményeket nem mindig tartják nyilván, illetve azt sem lehet tudni, mennyi egy betegség gyógyszerköltsége. A kórházi patikák kétharmada nem felel meg az előírásoknak, és nem tisztázott, mekkora a kórházak gyógyszerfelhasználása. A jelentést az érintettek vitatják. Rácz Jenő és Csiba Gábor, a felmérésben részt vevő veszprémi, illetve a miskolci kórház igazgatója a vizsgálat legnagyobb tanulságának azt tartja, hogy drámaian csökkentették a kórházak gyógyszertartalékait: a 8-11 napra elegendő tartalék ugyanis semmilyen biztonsági hátteret nem ad.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy a Dél-Alföldnek csak egy részét fedné le a hatodik, legújabban tervbe vett, szegedi mentőhelikopter-bázis, miközben a hatósugarának egy része átnyúlik a határon túlra. Eredetileg az ötven kilométerrel északabbra fekvő Szentest szemelték ki helyszínként. Az egészségügyi tárca arra a kérdésre, hogy tervezik-e az Alföld ellátás nélkül maradó részének lefedését is egy hetedik légi bázissal, annyit válaszolt, hogy a dél-alföldi régió légi mentését a szegedi támaszpont fogja ellátni.

A Napi Gazdaság arra figyelmeztet, hogy jogharmonizációs kötelezettségei miatt Magyarországnak is meg kell szüntetnie a felszín alatti vizek szennyezettségét. A környezetvédelmi szakjogász szerint éppen ezért új ingatlan vásárlása esetén a vevőnek célszerű a telek talaját és talajvizét alaposan megvizsgáltatni.

A Világgazdaságban olvasható, hogy húszezer biztosítási ügynök és alkusz veszítheti el tevékenységi engedélyét a jövő év végére. A regisztrált közvetítőknek a biztosítási törvény szerint ekkorra kell letenni a szakvizsgájukat, ám az eddigi adatok alapján úgy tűnik, az ügynökök nem veszik elég komolyan a határozatot. A vizsga alól felmentést kaphatnak a legalább húsz éves tapasztalattal rendelkező, 55 év feletti közvetítők, ha a két hét múlva kezdődő részletes vitán az országgyűlés elfogadja a biztosítási törvény módosítására vonatkozó fideszes javaslatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×