eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Szellemi arisztokrataként élte meg a XX. századot"

Elhunyt Gömöri Endre Pulitzer-emlékdíjas külpolitikai újságíró. A médiában több mint fél évszázada dolgozó szakembert 85 éves korában, hosszú betegség után érte a halál - közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Gömöri Endre publicistát, külpolitikai elemzőt, a MÚOSZ tiszteletbeli elnökét a szervezet és a Figyelő hetilap saját halottjának tekinti.

Gömöri Endre veterán világpolitikai elemző, publicista és angol műfordító volt. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének 1992 óta volt a tiszteletbeli elnöke.

A háború után az Új Magyarország című lapnál, Pethő Tibor mellett kezdte újságírói tevékenységét. Első cikkét 23 évesen, a II. világháborút követően írta.

1946-ban Haraszti Sándor mellett a Szabadság, majd 1948-ban a Szabad Nép külpolitikai rovatvezetője volt. 1949-ben eltávolították a laptól, a Magyar Rádió munkatársa lett és csatlakozott a Nagy Imrét támogató újságírói csoporthoz.

A forradalom utolsó napjaiban a Szabad Kossuth Rádió szerkesztőbizottságának tagjává választották. 1957-ben elbocsátották a rádiótól, és évekig nem dolgozhatott.

Gömöri Endre az 1960-as években a Magyarország című lap munkatársa lett, 1989-ben a Figyelő rovatvezetője, majd főszerkesztő-helyettese.

Élete utolsó éveiben rendszeresen publikált a Figyelőben és a Népszabadságban.
Martin József Péter, a Figyelő főszerkesztője elmondta, Gömöri Endrét az érdeklődő bölcsesség és az elegancia jellemezte.

"Egyfajta szellemi arisztokrataként élte meg azt a XX. századot, amely rá sokszor egyébként teherként nehezült. Egészségi állapota az utóbbi években nem engedte, hogy bejárjon a szerkesztőségbe, de így is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a szerkesztőség munkatársaival. Figyelemmel követte azt, hogy mi történik a lap életében, és mindannyiunknak nagyon jól esett és erőt merítettünk abból, amikor gratulált egy-egy cikkünkhöz, vagy összeállításunkhoz, vagy magához a laphoz" - fogalmazott Martin József Péter.

Gömöri Endre 1991-ben kapta meg a Pulitzer-emlékdíjat, majd 1997 októberében a Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet vehette át Göncz Árpád államfőtől.

A "sajtószabadság képviseletéért" 2000-ben Emmanuele Gazzo-díjjal tüntette ki az Európai Újságíró Szövetség. A Hemingway Alapítvány Pethő Sándor-díját 2001-ben kapta meg, majd két évvel később az elsők között vehette át a Prima Primissima elismerést.

Kitüntették a Táncsics díjjal és a Köztársasági Érdemrend középkeresztjével. Gömöri Endre hosszú betegség után, 85 évesen hunyt el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×