eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Erdő Pétert akadémikusnak jelölték

A Magyar Tudományos Akadémia 177. közgyűlését tartja Budapesten.

A tudós testület elnöke az akadémia feladatai között említette a nemzetközi és magyarországi gazdasági-társadalmi folyamatokra reagáló lépések, intézményi átalakítások ösztönzését, a magyar tudománypolitika formálását.

Emlékeztetett arra, hogy az emberek az Akadémiát tartják a leghitelesebb társadalmi intézménynek, és hozzátette: "sikerült kialakítani a nemzet tanácsadója szerepfelfogást az MTA-n belül és a szélesebb társadalomban".

Vizi E. Szilveszter hangsúlyozta, hogy az intézmény politikától független magatartást és szigorú tárgyszerűséget követel a tudományok művelőitől.

A tudósok és a társadalom közötti párbeszéd kapcsán szólt a Mindentudás Egyeteméről és a World Science Forumról.

Az MTA feladatai közül kiemelte a II. Nemzeti Fejlesztési Tervhez kapcsolódó tevékenységet és az Akadémia autonómiájának védelmét.

Az elnök ismertetése szerint a kétnaposra tervezett közgyűlésen 28 új levelező tagot, közöttük hét nőt választhatnak meg, és az Akadémia "fiatalodásának" nevezte, hogy a jelöltek átlagéletkora 57 év.

Vizi E. Szilveszter szólt arról, hogy levelező tagnak jelölték Erdő Péter bíborost, nemzetközi hírű egyház- és kánonjogászt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×