eur:
396.94
usd:
360.25
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

A Fidesz visszautasítja az interpellációk "cenzúráját

A Fidesz alelnöke szerint felháborító, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter, az egypártrendszert idéző módon, kísérletet tett két fideszes interpelláció "cenzúrájára" - Pelczé Gáll Ildikó erről hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben.

A politikus hangsúlyozta: visszautasítanak minden, az interpellációk cenzúrájára irányuló kísérletet, amikor egy kormánytag úgy érzi, hogy "egypártrendszer működik, és a kormány megegyezik a parlamenttel".

Az ügy előzménye, hogy Szili Katalin házelnök a kancelláriaminiszter kérésére levelet írt a két érintett fideszes képviselőnek, Pelczné Gáll Ildikónak és Kiss Attilának, hogy az Országgyűlés tekintélye érdekében az interpellációjuk címéből mellőzzék a minisztert sértő kijelentéseket, és ha lehet, fogalmazzák újra felszólalásukat.

Pelczné Gáll Ildikó "Meddig folytatódik a kormányzati sumákolás?" címmel nyújtotta be interpellációját, és az eredeti címmel mondhatta el a felszólalását hétfőn. Kiss Attila "A szocialista kormány még mindig hazudik reggel, hazudik éjjel, hazudik este?" címmel nyújtott be interpellációt, de ez hétfőn nem került sorra.

Pelczné Gáll Ildikó szerint ugyanakkor az, hogy Szilvásy György a házelnökhöz írt levelében "cenzúrázni" akarta az interpellációkat, sérti a szabad véleménynyilvánítás, valamint a képviselők a végrehajtó hatalom ellenőrzéséhez fűződő jogát.

Kérdésre válaszolva elmondta: a házelnöknek írt válaszlevelében Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Szili Katalint, hogy az eddigi gyakorlat szerint biztosítsa a képviselőknek e jogait.

Kiss Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy interpellációja címében Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből idézett, ezért ez az ügy lényegében azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc sérti a parlament tekintélyét.

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy a házelnök nem engedélyezi két fideszes interpelláció elhangzását Szilvásy György tekintélyének megóvására hivatkozva. Szili Katalin ezt az MTI-nek nyilatkozva cáfolta. Mint mondta, mindössze annyi történt, hogy a kancelláriaminiszter kérésére levelet írt a két érintett fideszes képviselőnek, amelyben azt kérte, az Országgyűlés tekintélye érdekében mellőzzék a minisztert sértő kijelentéseket és, ha lehet, fogalmazzák újra felszólalásukat.

Hozzátette, hogy ezen indokok alapján nem utasíthatja és nem is utasította el az interpellációk elhangzását, pusztán jelezni szerette volna a Fidesznek, hogy nem ez az első eset, amikor az Országgyűlés tekintélyére káros, sértő szóhasználat jelenik meg az interpellációikban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 21:34
×
×
×
×