eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A koalíciós béke a tét?

Elsősorban a több-biztosítós egészségügyi modellről való döntés miatt tartanak koalíciós egyeztetést a kormánypártok Lovasberényben vasárnap. A Népszabadság pénteken azt írta, hogy a szocialisták számára sokkoló közvélemény-kutatási adatok miatt a kabinet inkább már konszolidációt szeretne, akár a koalíciós béke árán is.

A feszültség már régóta érzékelhető a koalíciós pártoknál. Előszele a miniszterelnök legfőbb bizalmasának számító Gál J. Zoltán év eleji kommunikációs fiaskóinál jelentkezett.

A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára Demcsák Zsuzsát szánta a Danks Emese távozása után megüresedő kormányszóvivői posztra, ám az egykori televíziós korábban megjelent erotikus fotói, nem túl szerencsés internetes naplója és férje nem tisztázott ügyei miatt már hivatalba lépése előtt meghátrálásra kényszerült.

A szocialisták akkor azt gondolták, hogy népszerűségük mélypontján vannak, de népszerűségük azóta is csökkent: a legfrissebb Szonda Ipsos adatok alapján a biztos pártválasztók körében a Fidesz 62 százalékon áll az MSZP 28 százalékával szemben.

Vegyes modell a biztosítások terén

Nem várt esemény is bekövetkezett, ugyanis lemondott Molnár Lajos egészségügyi miniszter, és a minimális többséggel megválasztott Kóka János SZDSZ-pártelnök a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetésétől tette függővé a koalíció létét.

Múlt héten Horváth Ágnes új miniszterrel már egy kompromisszumos javaslatnak nevezett munkaanyagot is bemutattak.

"Vegyes modellt kívánunk bevezetni, ahol az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megváltozott szerkezete mellett és nem ahelyett, a választás biztosításával, az átlépés megteremtésének lehetőségével alkotnánk meg az új rendszert" - mondta akkor Kóka János.

Schwarz Tibor, az MSZP egészségügyi munkacsoportjának vezetője viszont múlt héten kiemelte: a nagyobbik kormányzópárt egybiztosítós, egy kockázatközösségen alapuló, szolidáris, kiegészítő biztosításokkal fűszerezett modellt támogatna.

"Azt nem értem, hogy miért nyilatkozta azt az SZDSZ, hogy ez egy kompromisszumos modell. Az SZDSZ-nek előbb el kellene döntenie, hogy milyen javaslattal jön a tárgyalásra" - tette hozzá a szocialista képviselő.

A vasárnapi lovasberényi találkozón részt vesz az Államreform Bizottság elnöke is. Draskovics Tibor korábban azt mondta, az emberek alapvetően jövedelmük arányában fizetnek be az egészségbiztosítási alapba, de a szolgáltatásokat nem jövedelmük vagy befizetésük arányában, hanem szükségleteikhez igazodva kapják.

A több-biztosítós modellről május végén zárulhatnak le a tárgyalások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×