eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Több mint duplájára nőhet a BKV vezérigazgatójának bére

Júniustól az eddigi 667 ezer helyett 1,5 millió forint lehet a havi bére a BKV Zrt. vezérigazgatójának, aki emellett 100 százalékos alap és 50 százalékos többletösztönző prémiumot is kapna évente. A végleges döntést a Fővárosi Közgyűlés hozza meg.

A Népszabadság azt írja, hogy a lakosság tizedéről nem tudja az OEP, mi alapján fizet neki az ellátásért. Az április elsejétől bevezetett rendszerben az orvosoknak ellenőrizniük kell: az illető jogosultként szerepel-e az OEP adatbázisában vagy sem. Általában rendőrök, postások, közmunkások, egyetemisták, kismamák, nyugdíjasok és közalkalmazottak kapnak piros lámpát a háziorvosuknál. Ez munkavállalóknál nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is fizetik utánuk a járulékot, sokszor csupán a bejelentés kallódott vagy maradt el, amit azonban nem pótol a havonta elküldött járulékbevallás. Ám sok feketén dolgozó megússza a szigort.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy hét év alatt egymillió fővel csökkent Magyarországon a személyi jövedelemadót fizetők száma. A mérleget egy általános adóreform billenthetné helyre, erre viszont nem lát esélyt a pénzügyminiszter. Így az adóhivatal a kevés adófizetőtől igyekszik mind több pénzt beszedni. Miközben a fizetendő adó összege az 1999-es 740 milliárdról 2005-re 1322,5 milliárd forintra, vagyis a duplájára sem emelkedett, az egy adófizetőre jutó adó mértéke 186 ezerről közel két és félszeresére, 442 ezer forintra nőtt.

Az Index.hu-n olvasható, hogy júniustól az eddigi 667 ezer helyett 1,5 millió forint lehet a havi bére a BKV Zrt. vezérigazgatójának, aki emellett 100 százalékos alap és 50 százalékos többletösztönző prémiumot is kapna évente. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), a közműcégek gazdálkodását felügyelő egyik főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a vezérigazgató, valamint az igazgatósági és a felügyelőbizottsági tagok új béréről, illetve juttatásairól a Fővárosi Közgyűlés hoz végleges döntést. Az igazgatósági-felügyelőbizottsági tagoknál 6 százalékos emelést támogatott az igazgatóság.

A Világgazdaság írja, hogy a magyar agrártermelőknek is vonzó lehetőséget kínálhat az az óriási növekedés, amely a bioélelmiszerek piacán tapasztalható Nyugat-Európában. Akármilyen vonzóak is a piaci lehetőségek, a termelés nem tud lépést tartani a gyorsan növekvő fogyasztással, így a kereskedők egyre nehezebben tudnak elegendő biotejet, -húst vagy -burgonyát a polcokra tenni. A magyar vállalkozások számára óriási lehetőséget jelentene a nyugat-európai biokereslet növekedése, de egyelőre nem tudunk élni a piaci helyzettel. Ennek oka, hogy a területek nálunk is két-három év alatt állíthatók át biotermelésre, és ehhez jelentős állami forrásokra lenne szükség.

A Napi Gazdaság információi szerint várhatóan a héten kerül a kormány elé a használatarányos útdíjfizetési rendszerrel kapcsolatos előterjesztés. Az úthasználattal arányos rendszer bevezetésének legfőbb oka, hogy a most fizetett díj független, az úthasználat mértékétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×