INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"Magyarországon a döntéseket egy titkos társaság hozza"

Infostart / InfoRádió
A miniszterelnök reformbizottságot hozna létre az Országos Érdekegyeztető Tanács bevonásával a gazdaság dinamizálására. Gyurcsány Ferenc az OÉT ülésén elmondta: 2008-ra létrejöhet a gazdasági egyensúly, akkortól pedig a gazdaság élénkítése állhat a munka középpontjában.

A reformbizottság feladata lenne a fekete- és a szürkegazdaság kifehérítésének, valamint a nagy ellátórendszerek, az egészségügy, a nyugdíj- és az oktatási rendszer átalakításának előkészítése.

Gyurcsány Ferenc a konvergenciaprogram kapcsán azt mondta: a javaslat szembenézés sok év politikájával, a lényegi intézkedések ugyanis elmaradtak az elmúlt években.

Az OÉT munkaadói oldalának soros elnöke az InfoRádióban úgy vélte: nincs alternatívája a kabinet által eloterjesztett stabilitási programnak.

Antalffy Gábor hozzátette: tartalmi vitájuk nincs a kabinettel, de a program végrehajthatóságával összefüggésben szeretnének a jövoben részletesebb tájékoztatást.

Az érdekképviseletek egyetértettek a kormányfővel abban, hogy szükség van az egyensúly megteremtésére és az adórendszer újragondolására. Emellett véget kell vetni annak, hogy 2-3 millió ember tart el 10 milliót.

A célokkal egyetértenek, az eszközökkel nem

A munkavállalói oldal azonban az eszközöket már vitatta. A szakszervezeti oldal soros elnöke az InfoRádióban azt mondta: az érdekképviseletek csak akkor fogadják el a programot, ha a kabinet garanciát nyújt a foglalkoztatottság mielőbbi növelésére.

Palkovics Imre továbbra sem tartja megfelelonek a kormány tájékoztatását a konvergenciaprogramról, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy Brüsszelnek jelzik majd, hogy a munkavállalók nem vállalhatnak felelosséget a megszorításokért.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt mondta: nem fogadható el számukra a vizitdíj és a több biztosítós egészségügyi modell, sem a közszférában bevezetendő teljesítményalapú bérezés.

Hozzátette: Németországban ez utóbbit a szakszervezetekkel közösen dolgozták ki, Magyarországon azonban "a döntéseket egy titkos társaság hozza".


A címlapról ajánljuk