eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A többséget nem érdekli a politika, de megmondja a frankót

A Tárki felmérése szerint a magyarok több mint felét egyáltalán nem érdekli a politika. Ezzel nemzetközi viszonylatban, a középmezőnyben helyezkedik el az ország.

Dencső Blanka szociológus az InfoRádióban azt mondta: a megkérdezettek 47 százalékának válaszából az derült ki, hogy nem érti a folyamatokat, mégis gyorsan alkot véleményt a közügyekről.

Magyarországon csak minden ötödik ember mondta azt, hogy politikai kérdésekben nehezen alakítja ki saját álláspontját, ezzel a vizsgált országok között a 4. helyen állunk.

Szólt arról is, hogy a kutatók 24 ország polgárainak válaszait vetették össze. Ez alapján a megkérdezett dánok és ukránok 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdeklődik a politika iránt, a csehek és a portugálok közül azonban csak minden ötödik mondta azt, hogy valamennyire foglalkozik a politikai ügyekkel.

A legrosszabban a lengyelek állnak, mert a megkérdezettek 47 százaléka közölte azt, hogy egyáltalán nem tud eligazodni politikai kérdésekben. A magyarok 37 százaléka tartja a politikát követhetetlenül bonyolultnak.

A magyarok többségének elítélő a véleménye

Az embereket nem érdekli a politika, ugyanúgy, ahogy a magyar foci sem - modnta az InfoRádióban Giró-Szász András. Az  már jellemző a magyarokra, hogy külföldi futballbajnokságokat néznek, az viszont még nem, hogy külföldi etalon politikusokat keressenek maguknak.

Hozzátetet: a választók csak azt látják, hogy a politikusok nem velük foglalkoznak. Álláspontot viszont azért alkotnak gyorsan, mert negatív véleményt megfogalmazni gyorsan is lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×