INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Magyarverés: határozott választ remél a külügy

Infostart / InfoRádió
A Külügyminisztérium reméli, hogy a szlovák hatóságok határozottan lépnek fel a magyarokat ért incidensek ellen - mondta az InfoRádiónak a tárca szóvivője azután, hogy Nyitrán megvertek egy magyar nemzetiségű diáklányt.

Polgár Viktor közölte: hivatalos tájékoztatást nem kaptak, a hírügynökségekből és a nagykövetség jelentéséből tájékozódtak.

A szóvivő hozzátette: a Külügyminisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, miután megszaporodtak a hasonló típusú incidensek.

Ezeknek egyféleképpen lehet elejét venni, ha a hatóságok a leghatározottabban fellépnek az elkövetők ellen - hangsúlyozta Polgár Viktor.

A határozottabb fellépést követelő véleményekkel kapcsolatban a szóvivő emlékeztetett arra, hogy vannak bizonyos nemzetközi normák, egy másik ország belügyeibe nem illik beavatkozni.

Polgár Viktor szerint a minisztérium intézkedései nem jelképesek, és felhívta a figyelmet a politikusok magatartásának fontosságára.

Súlyosan megsérült a diáklány

A közép-szlovákiai Nyitrán az eddigi vizsgálatok szerint a két férfi azért támadt rá a 23 éves diáklányra a város egyik aluljárójában, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt.

A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették, magyarellenes szöveget írtak a blúzára; a fiatal alhasi vérzéssel került kórházba.

A szlovák országos rendőrfőkapitány azonnal külön nyomozóosztagot küldött Nyitrára. Szlovákiában az utóbbi napokban egyre több inzultus érte az ottani magyarokat.


A címlapról ajánljuk