eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A bankok már gyűjtik adószámunkat!

Csendben gyűjtik az adószámot a bankok - írja a Népszabadság. Több bank megkezdte az utóbbi napokban lakossági ügyfelei adószámának begyűjtését, "informális jelzésekből" ugyanis arra számítanak, hogy az azonosító jelre rövidesen szükség lesz a szeptember 1-jétől életbe lépő kamatadó elszámolásához.

A pénzügyi tárca korábban közleményben jelezte: nem várja el a hitelintézetektől, hogy az általuk levont kamatadót ügyfelekre lebontva tartsák nyilván. Elég, ha a közterhet egy összegben fizetik be a központi költségvetésbe.

Az eredeti törvénytervezet még úgy szólt, hogy a bankok kötelesek begyűjteni több millió betétesük adószámát a kamatadó bevezetéséig, ennek hiányában ugyanis az adathiányos számlákat zárolniuk kell. Vagyis pénzét a számla tulajdonosa mindaddig nem veheti fel, amíg a törvényben előírt adatot meg nem adja a banknak.

A gyors átállás, a szeptemberi bevezetés ennek az elvárásnak a teljesítését lehetetlenné tette.

A szigorú szabályok azonban több illetékes banki vezető értesülése szerint akár már a jövő év elejétől életbe léphetnek. Ha a szükséges adatok nem állnak időre a hitelintézet rendelkezésére, megtörténhet, hogy több százezer ügyfél számláját kényszerülnek befagyasztani átmenetileg, míg a "legkisebb rossz" a fizetett kamatok zárolása lehet. Az adószámok begyűjtése jelenleg ugyanakkor több szempontból is kritikus kérdéseket vet fel.

A Magyar Nemzet a főpolgármester-jelöltek levélháborújáról ír. Budapesten gyakorlatilag megkezdték kampányukat a főpolgármester-jelöltek, annak ellenére, hogy a jelölési időszak még javában tart.

Tarlós István, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és számos civil szervezet által támogatott független jelölt hiába fordult csütörtökön nyolc szakmai, várospolitikai kérdéssel Demszky Gáborhoz, a jelenlegi főpolgármester - a lap szerint - csak gúnyos megjegyzésekkel kísért levelet és csaknem kéttucatnyi dokumentumot küldött, választ nem adott kihívójának.

Tarlós elsősorban a fővárosi tömegközlekedés katasztrofális helyzetére, a finanszírozási és működtetési hibákra, a jogszabálysértésekre, az útfelújítások szervezetlenségének, a felelősségvállalás elmaradásának okaira volt kíváncsi, de adatokat kért a főváros eladósodottságáról is. A független jelölt csalódásként értékelte Demszky válaszát, amelyben többek között az olvasható, hogy még nincs is kampány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×