eur:
393.84
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Külföldiek veseátültetése: nem történt szabálytalanság

A szakmai és etikai szabályoknak megfelelően történt 2002-ben és 2003-ban az a két vese-transzplantáció, amelyek során külföldi állampolgárok kaptak új szervet Szegeden - közölte a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának vezetője.

Nem történt szabálytalanság a több évvel ezelőtt, külföldieken elvégzett vese-transzplantáció során Szegeden - ezt állapította meg az egyetem sebészeti klinikáján most lezárult vizsgálat.

A klinika vezetője azt mondta: indokoltak voltak a műtétek, a betegek kiválasztása az orvosi és szervkiválasztási szabályok figyelembevételével történt.

Lázár György hangsúlyozta: nem az egyetem feladata vizsgálni, hogy az érintettek milyen körülmények között kaptak TAJ-kártyát, és hogyan kerültek a magyar várólistára.

Külföldi is lehet biztosított Magyarországon

Az InfoRádió az OEP sajtóosztályán megtudta: külföldi állampolgár is kaphat TAJ-számot, például ha biztosítási jogviszonyt létesít, vagy megállapodást köt az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság megszerzésére.

A két beteg a várólista első, illetve második helyén szerepelt, egyikük egy horvát, a másikuk egy délvidéki, magyar nemzetiségű férfi volt - mondta a transzplantációs osztály vezetője.

Négy gyerekből három alkalmatlan volt a műtétre

Szenohradszky Pál a gyermektől származó vesét kapott délvidéki férfi esete kapcsán az hangsúlyozta, hogy a gyermek donortól származó vesét igyekeznek gyermeknek beültetni.

Az eset idején négy gyerek szerepelt a várólistán, közülük hárman az adott pillanatban nem voltak a műtétre alkalmas állapotban, a negyedik pedig meg is kapta a gyermek donortól származó egyik vesét.

Mivel nem volt további alkalmas gyermek páciens, a gyermek donor második veséjét a felnőtt lista első helyén szereplő délvidéki férfinak ültették be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×