INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Külföldiek veseátültetése: nem történt szabálytalanság

Infostart / InfoRádió
A szakmai és etikai szabályoknak megfelelően történt 2002-ben és 2003-ban az a két vese-transzplantáció, amelyek során külföldi állampolgárok kaptak új szervet Szegeden - közölte a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának vezetője.

Nem történt szabálytalanság a több évvel ezelőtt, külföldieken elvégzett vese-transzplantáció során Szegeden - ezt állapította meg az egyetem sebészeti klinikáján most lezárult vizsgálat.

A klinika vezetője azt mondta: indokoltak voltak a műtétek, a betegek kiválasztása az orvosi és szervkiválasztási szabályok figyelembevételével történt.

Lázár György hangsúlyozta: nem az egyetem feladata vizsgálni, hogy az érintettek milyen körülmények között kaptak TAJ-kártyát, és hogyan kerültek a magyar várólistára.

Külföldi is lehet biztosított Magyarországon

Az InfoRádió az OEP sajtóosztályán megtudta: külföldi állampolgár is kaphat TAJ-számot, például ha biztosítási jogviszonyt létesít, vagy megállapodást köt az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság megszerzésére.

A két beteg a várólista első, illetve második helyén szerepelt, egyikük egy horvát, a másikuk egy délvidéki, magyar nemzetiségű férfi volt - mondta a transzplantációs osztály vezetője.

Négy gyerekből három alkalmatlan volt a műtétre

Szenohradszky Pál a gyermektől származó vesét kapott délvidéki férfi esete kapcsán az hangsúlyozta, hogy a gyermek donortól származó vesét igyekeznek gyermeknek beültetni.

Az eset idején négy gyerek szerepelt a várólistán, közülük hárman az adott pillanatban nem voltak a műtétre alkalmas állapotban, a negyedik pedig meg is kapta a gyermek donortól származó egyik vesét.

Mivel nem volt további alkalmas gyermek páciens, a gyermek donor második veséjét a felnőtt lista első helyén szereplő délvidéki férfinak ültették be.


A címlapról ajánljuk