INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tűzoltótragédia: "aki bent van nem biztos, hogy tudja, hol jár"

Infostart / InfoRádió
Nagyon nehéz tájékozódni egy tűzesetnél, még akkor is, ha a tűzoltók az alaprajz alapján ismerik a helyszínt - mondta az InfoRádiónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor szerint az, hogy kintről könnyedén irányítják a sűrű füstben és sötétben dolgozó tűzoltókat, csak a filmekben működik.

A közintézményeknek rendelkezniük kell tűzvédelmi tervvel, amely például a menekülési útvonalakat is tartalmazza. Egy füsttel telített, sötét helyiségben azonban egy alaprajz sem igen segít - derült ki Dobson Tibor szavaiból.

Ilyen helyzetben rendkívül nehéz a kimentendő embereket vagy a tűzfészket kereső tűzoltók munkája, hiszen a füsttel teli helyiségben gyakorlatilag semmit sem lát. Az csak tovább nehezíti a helyzetet, ha egy labirintusrendszerben kell megpróbálni eligazodni - tette hozzá a szóvivő.

Más az elmélet és a gyakorlat

Ráadásul az elmélet mindig más, mint a gyakorlat, hiszen sokszor hiába rendelkezik alaprajzzal a tűzoltóság, olyan akadályokba ütköznek, mint a be nem jelentett átalakítások, vagy a szabálytalanul elhelyezett nagyméretű tárgyak.

Az InfoRádió kérdésére Dobson Tibor elmondta: csak a filmekben működik az az egyszerűnek tűnő módszer, hogy kintről irányítják a bent lévőket. "Aki bent van nem biztos, hogy tudja, hol jár, mert nem lát semmit a sötét füsttel telített helyiségben" - mutatott rá a szóvivő.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk