eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Még az idén felállhat a Fidesz árnyékkormánya

Az InfoRádió értesülései szerint elképzelhető, hogy még az év végén vagy a jövő év elején a Fidesz árnyékkormányt alakít. Több javaslat is létezik ennek kivitelezésére, a lényeg azonban mindegyik esetben az, hogy a legnagyobb ellenzéki párt karakteres alternatívát mutasson.

A Népszabadság szombati számában megjelentek szerint nincs egyetértés Navracsics Tibor frakcióvezető és Orbán Viktor pártelnök között az árnyékkormány megalakításának időpontjában.
A frakcióvezető szerint valószínűleg a parlamenti ciklus közepén válhat aktuálissá a kérdés, a napilap viszont úgy tudja, a Fidesz elnöke szűk körben kifejtette: pártjának még az önkormányzati választások előtt színre kellene lépnie az árnyékkormánnyal, amelynek miniszterelnök-jelöltje Navracsics Tibor lehetne.

Az InfoRádió értesülései szerint az utóbbi elképzelés szinte teljesen kizárt, ugyanis már csak bő két hónap van hátra a helyhatósági választásig.

Mindkét nagy párt augusztus elején indítja el kampányát. Orbán Viktor csak szeptemberben tér vissza a közéletbe és kezdi el nyilvános szerepléseit.

Május elején Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke az InfoRádiónak adott interjújában sem tartotta kizártnak, hogy árnyékkormányt alakítanak. Akkor úgy fogalmazott: ez a következő hetek, hónapok történéseitől függhet.

Információink szerint a Fidesz elnökségében az is megfogalmazódott, hogy a jövő évi költségvetés tárgyalása során álljanak elő az úgynevezett árnyékkormánnyal.

Egyelőre viszont még az sem tisztázott, milyen legyen ennek a szerkezete.

Az angol példát figyelembe véve a kvázi miniszterelnök-jelölt mindig az aktuális parlamenti frakcióvezető. Navracsics Tibor az idei országgyűlési választások előtt vezette a Fidesz Kormányzás 2006 munkacsoportját, amelyben egy lehetséges kormányszerkezetet már kidolgozott.

Egy másik lehetőség lehet a jelenlegi kormányzat leképezése, míg a harmadik esetben csak három-négy olyan stratégiai területért felelős fideszes politikust jelölnének ki, ak a meghatározott témákban új javaslatokat tenne és véleményezné a kormány intézkedéseit.

Az árnyékkormány tehát nem feltétlenül az idő előtti kormányváltás érdekében alakulna, hanem amiatt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt valódi alternatívát tudjon felmutatni a választók számára: mit és hogyan csinálnána, ha kezükben lenne a kormányrúd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×