eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Hiába voltak hátul a listán, előbb kaptak új vesét

Továbbra sem lehet tudni, hogy a kormány bevezeti-e a külföldön tartott pénzek olcsó hazautalását lehetővé tevő jogszabály. Sokak szerint a törvényt nem lehet bevezetni, mások szerint még folynak az egyeztetések a kormányon belül.

A Népszabadság szerint a javalat része ugyan az Új egyensúly kormányprogramnak, mégis előfordulhat, hogy a hosszas előkészítés ellenére sem születik meg a külföldi pénzek legális és egyben olcsó hazautalását elősegítő amnesztiatörvény.

Ennek lényege, hogy a külföldi számlákon lévő adózatlan pénzeket egyszeri alkalommal, tízszázalékos adó mellett haza lehessen hozni, mégpedig úgy, hogy a vagyon gazdájának kiléte a hatóságok előtt titokban maradjon.

A június 10-én vázolt elképzelés azonban rövid idő alatt ki is került az adócsomagból. Ennek oka lehet, hogy a koncepcióban rejlő óriási kockázatokra adószakértők hívták fel a jogszabályt előkészítő tárca figyelmét.

A hivatalos verzió szerint azonban azért nagy a csend a törvény körül, mert az Igazságügyi Minisztérium egyeztet.

A Magyar Nemzet a birtokába került dokumentumok alapján azt írja, meglepően gyakran fordul elő két transzplantációt végző hazai klinikán, hogy a veseátültetésre várók közül az orvosok olyan betegnek adják a donorszervet, aki viszonylag hátul szerepel a várólistán.

Idén május végéig körülbelül ezer várakozóból 132 beteg kapott agyhalott donorból származó vesét Magyarországon.

A transzplantáción átesettek több mint ötven százaléka a 8. helynél hátrébb szerepelt a várólistán. Helyezésszám nem az országos, hanem egy annál lényegesen szűkebb várólistán értendő.

A kiválasztás ugyanis úgy történik, hogy a számítógép az országos listáról kiad 30-50 nevet, majd azt tovább szűkíti azokéra, akik abba a régióba tartoznak, amelyikbe a beültetést végző intézmény.

Ilyen eset nyugaton azért sem fordulhat elő, mert ott a 30-50 helyett mindössze két nevet ad ki a számítógép.

A Világgazdaság egy nemzetközi felmérés eredményeit közölve azt írja, a márkanév a leginkább döntő tényező a legújabb elektronikai eszközök megvásárlásakor a magyar felhasználók számára.

A hazai fogyasztók harmadának ez a legfontosabb, másik harmadának pedig a készülékek ára, és csak a harmadik legfontosabb szempontként említették a használhatóságot.

A gyártói preferenciát tekintve a vásárlóknak elsőként a Sony név jut az eszükbe, másodikként a Samsung, harmadikként pedig a Philips. A jövő leginkább nélkülözhetetlen eszközei a noteszgépek lesznek, ezeket követik a plazma- és folyadékkristályos televíziók.

A Napi Gazdaság cikkéből kiderül, annak ellenére, hogy a lakáshitelek kölcsönállományon belüli részesedése tovább zuhant, a bankok többsége határozottan elégedett az első félévvel. A lapnak több pénzintézet arról számolt be, erőteljes volt a kereslet növekedése. Szezonális hatások miatt pedig a második félév még ennél is sokkal jobb lehet.

Ehhez járulhatna hozzá a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmény szigorítása is, hiszen azoknak, akik az idén megkezdik a törlesztést, még öt évig jár a visszatérítés.

A bankok ugyanakkor megjegyzik, a jövedelemkorlát miatt már most sem tudja mindenki igénybe venni ezt a kedvezményt. A fő ok persze valószínűleg az - véli a Napi Gazdaság -, hogy mára egyértelműen a devizahitelek uralják a piacot.

A portfolio.hu szerint nemzetközi viszonylatban nagynak mondható az a Magyarország által 2010-ig megépíteni tervezett stratégiai gáztároló, amelynek megvalósításához jelenleg partnert és helyszínt keres a feladattal megbízott cég.

Az internetes újság felidézi, törvény született róla, hogy az évtized végéig mintegy 1.2 milliárd köbméteres tárolókapacitású stratégiai gáztárolót kell építeni (hazánk 90 napra elegendő stratégiai kőolajtartalékkal már rendelkezik).

A tároló megvalósításával lényegében nem csökken Magyarország 100 százalékos orosz import gázfüggősége. Ez a tároló inkább az átmeneti ellátásbeli fennakadásokkal szemben nyújt majd védelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×