eur:
392.81
usd:
362.94
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A kormánynak sincs egységes álláspontja

Hibás döntés lenne gyermekszámhoz kötni a művi meddővé tételt - nyilatkozta Molnár Lajos egészségügyi miniszter az InfoRádióban. A Parlamentben civil szervezetek és politikusok együtt vitatták meg a kérdést. Szóba került, hogy ne 18, hanem legalább 26, esetleg 30 éves kortól lehessen családtervezési okokból művi meddővé tételt kérni.

Nincs még egységes álláspont a kormányon belül sem arról, hogy milyen korlátozásokat tartalmazzon a kidolgozandó szabályozás a művi meddővé tételről - jelentette ki az egészségügyi miniszter a Parlamentben, a mesterséges sterilizálásnak is nevezett folyamat szakmai vitáján.

Molnár Lajos bölcsnek minősítette az Alkotmánybíróság döntését, amellyel nem korlátozta a családtervezési célú meddővé tételt. Úgy vélte: a kormánynak erkölcsi kötelessége, hogy a szabályozásra javaslatot nyújtson be az Országgyűlésnek annak ellenére, hogy az egészségügyi törvény vonatkozó paragrafusai miatt nincs törvényen kívüli álláspont a művi meddővé tétel ügyében, bár ezzel az értelmezéssel nem minden résztvevő értett egyet.

Az egészségügyi tárca vezetője azt ígérte a jelen lévő civil szervezeteknek, hogy az induló társadalmi vitában javaslataikat maximálisan figyelembe veszik, és a törvény kötelezővé teszi majd a megfelelő segítség és információ megadását az egyéni döntés meghozatalában.

A gondnokság alatt állók művi meddővé tétele ügyében azonban már a közeljövőben gyors törvényalkotásra van szükség, mert az AB határozata értelmében a gyám már e hónap elejétől kérheti a gondnokság alatt álló személy művi meddővé tételét a gyámhatóság beleegyezése nélkül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×