eur:
392.81
usd:
362.94
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Ferge Zsuzsa: elfogadhatatlan a több biztosítós egészségügy

Elutasítja a nyereségorientált, versengő magánbiztosítókat a Magyar Szegénységellenes Hálózat - mondta az InfoRádiónak a hálózat koordinációs testületének tagja.

Ferge Zsuzsa - akit a Gyurcsány-kormány gyermekszegénység elleni programjának kidolgozásával is megbíztak - közölte: támadják a profitorientált, versengő magánbiztosítók gondolatát, mert visszafordíthatatlannak és károsnak tartják.

Az Egyesült Államokban megvalósult ez a koncepció, ennek következtében 50 millió embernek semmilyen biztosítása nincsen. A szegények kiszorulnak a magánbiztosítókból, az ő állami ellátásuk pedig többe kerül, mintha csak egy biztosító működne - tette hozzá a szociológus.

Ferge Zsuzsa a problémák közül kiemelte, hogy a betegek rosszul informáltak, a biztosítóválasztások kényszer- és látszatválasztások; az árak szabályozása pedig majdnem lehetetlen ebben a rendszerben.

Ritka kivétel: Hollandia

A Magyar Szegénységellenes Hálózat koordinációs testületének tagja elmondta azt is: a több biztosítós modell mindössze Hollandiában sikeres, ahol olyan erős az állami kontroll, hogy nincs különbség az egyes társaságok között.

A több biztosítós rendszer egy olyan ideológia, amely azt szolgálja, hogy nőjön a versengő biztosítók profitja, és piacosítsa, amit nem szabadna piacosítani - összegezte álláspontját Ferge Zsuzsa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×