eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pető Iván: az őszinteség nem kifizetődő

Az őszinteség nem kifizetődő a pártok számára - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Pető Iván. A szabad demokrata képviselő szerint nem valószínű, hogy Sólyom László köztársasági elnök megvétózza a kormány adómódosítási csomagját, hiszen pont ő figyelmeztetett a választások előtt arra, hogy meg kell oldani a költségvetés problémáit.

"Az a párt, amely előjön azzal, hogy szigorítani akar, elvonni akar, és nem többlet elosztásokkal akar politizálni, az nagyon nagyot kockáztat (...). Nem hiszem azt, hogy az őszinteség, az abszolút nyílt beszéd az kifizetődő lenne" - hangsúlyozta Pető Iván, aki szerint ez, bár nem lehet igazi kifogás, valamennyire azért menti a pártokat.

Arra a kérdésre, hogy a kormány miként várhatja el azt, hogy az emberek fizessék a magasabb adókat, miközben nem kérték hozzá a támogatásukat, a szabad demokrata politikus úgy fogalmazott: "az áldozatvállalási kérelmeknek viszonylag kevés következménye van", azaz a kormány választások előtti és utáni kommunikációja nincs hatással a magyarországi adómorálra.

"Minden országban tudják a politikusok, hogy ha kellemetlen döntéseket kell hozni, azt a választások után kell meghozni, ha hisznek abban, hogy ezek rövid távon, tehát egy kormányzati cikluson belül kedvezőbb eredményekhez vezetnek" - mutatott rá az SZDSZ képviselője.

Pető: nem valószínű, hogy Sólyom vétózna


Pető Iván szerint nem valószínű, hogy Sólyom László köztársasági elnök "megvétózza" a kormány adómódosítási csomagját.

"A köztársasági elnök még a választások előtt felhívta a pártok és a közvélemény figyelmét arra (...), hogy a magyar költségvetés problémáit meg kell oldani a választások után" - emlékeztetett Pető Iván.

A szabad demokrata politikus inkább arra lát esélyt - bár erre is keveset -, hogy a köztársasági elnök a csomag kifogásolt részeit az Alkotmánybírósághoz küldi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×