eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyarok a román univerzum dzsedijei

Csökken a kisebbségi önkormányzatok száma, beváltotta a lehallgatórendszer a hozzá fűzött reményeket, magyarokat irtani unalmas. Lapszemle.

A Népszabadság arról ír, hogy több mint száz olyan település van az országban, ahol eddig nem működött kisebbségi önkormányzat, az ősszel mégis tartanak kisebbségi választásokat. Ezek a kivételek, mert összességében lényegesen csökken majd a kisebbségi testületek száma.

Már csak néhány nap van hátra: július 15-e az utolsó alkalom arra, hogy valaki felvételét kérje a kisebbségi választói névjegyzékbe. Ezen a szombaton délutánig várják a kisebbségieket a polgármesteri hivatalok vagy az okmányirodák - tájékoztatta a lapot Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

A névjegyzék kulcsszerepet tölt be az új törvényi szabályozásban. Korábban ugyanis bárki részt vehetett a kisebbségi választásokon, most már azonban csak azok szavazhatnak és indulhatnak jelöltként, akik szerepelnek a névjegyzékben.

A Magyar Nemzet információi szerint a hat éve működő, mobiltelefonok lehallgatására is alkalmas rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ám a komolyabb szervezett bűnözői körök már számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a beszélgetéseket nemkívánatos személyek is hallhatják.

A lap nemzetbiztonsági forrásai szerint az alvilági szereplők olykor azonban arra is felhasználják a rendszert, hogy alibit biztosítsanak maguk, illetve társaik számára.

A rendszer segítségével ugyanis a szakszolgálat pontos információkkal rendelkezik arról, hol található a célszemély mobiltelefonja, a telefon pedig nem ugyanott van, ahol a gazdája.

A nyomozók munkáját nehezíti, hogy egyes bűnözők több tucat mobiltelefonnal is rendelkezhetnek.

Az index.hu internetes újság egy román számítógépes játékot tesztelt, amelyben magyarokat kell megölni. A Romanii in Spatiu sem nem jó, se nem botrányos, nevetséges grafikájú békategóriás játékszoftver, amelyről soha senki nem hallott volna, ha a politika nem csinált volna ügyet a háttértörténetből - olvasható a szájton.

A lap megjegyzi, hogy bizonyos szempontból még hízelgő is a program háttértörténete, mert ha mellé tesszük a Csillagok Háborúját, akkor a szereposztás egyértelmű: Románia a (gonosz) Birodalom, a magyarok a (szabadságért küzdő) dzsedik.

A háttértörténet még akár vicces is lehetne, de nem az. Még magyargyűlölőknek sem ajánlott - szól az összegzés.

A Napi Gazdaság Kapós a magyar sofőr címmel közöl írást. A Magyar Közúti Fucavarozók Egyesületének képviselői arról beszéltek a lapnak, hogy emiatt komoly gond az utánpótlás biztosítása.

A nemzetközi forgalomban résztvevő kamionnál a vezetői engedély megszerzése 5-600 ezer forintba kerül. Arra viszont még nincs mód, hogy a cégek az általuk befizetett szakképzési támogatást erre fordítsák.

A Világgazdaság információi szerint éves szinten 35 milliárd forintos megtakarítást jelentene a közigazgatási reform olvasható a lap birtokába került előterjesztésben.

A kormány által a tegnapi ülésen elfogadott, a közigazgatási reform feladatairól, ütemezéséről szóló dokumentum szerint a kiadási oldal megtakarításait elsősorban a csökkenő létszámból adódó kisebb bérköltségek jelentik, habár egyszeri tételként figyelembe kell venni a felmentésekre, végkielégítésekre kifizetendő összegeket.

Az előterjesztés leszögezi: a közigazgatási "bérbefagyasztás" évente 10-15 milliárd forintos kiadástól "mentesíti" a költségvetést.

A porfolio.hu Sopron és Gyula ingatlanpiacát hasonlította össze. Az ingatlanszakértők mindkét helyen azt emelték ki, hogy a régi családi házakat nehéz eladni, aki pedig áremelésre számít, annak telekben érdemes gondolkodnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×