eur:
395.22
usd:
365.15
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Itt van a budapesti polgármesterjelöltek listája!

Miután a főpolgármester-jelölti viták lezárultak, megkezdődött és jelenleg is tart a birkózás a kerületi polgármesterjelölti címekért a pártok budapesti szervezeteinél. A jelöltek többségéről már megegyezés született, de még sok a bizonytalanság.

Míg az MSZP és az SZDSZ nagyrészt olyan polgármesterjelölteket küld csatába, akik már voltak kerületi vezetők, a Fidesz jelöltjei között sok az új ember.

Az MSZP a jelenlegi polgármesteri csapathoz képest három új jelöltet indít: Kőbányán Andó Sándor helyett várhatóan Verbai Lajos, Kispesten Steinerné Török Katalin helyett Gajda Péter, a XVI. kerületben pedig Szabó Lajos Mátyás helyett Vidorné Szabó Györgyi küzd a választók kegyeiért.

A jelenleg jobboldali vezetésű kerületekben Rotyis József (Várnegyed), Pető György (Óbuda), Gergely Zoltán (Újpest) próbálja meg győzelemre vinni a szocialistákat.

Jelöltek
KerületMSZPSZDSZFidesz
I.Rotyis JózsefFiedler PéterNagy Gábor Tamás
II.Horváth Csabaaz MSZP-t támogatjaLáng Zsolt
III.Pető GyörgyCsire János (változhat még)Bús Balázs
IV.Gergely Zoltánnincs jelöltWintermantel Zsolt (változhat még)
V.Steiner Pálaz MSZP-t támogatjaRogán Antal
VI.Verók Istvánaz MSZP-t támogatjaIllés Zoltán
VII.Hunvald Györgyaz MSZP-t támogatjaKecskés Gusztáv
VIII.az SZDSZ-t támogatjaCsécsey BélaDénes Margit
IX.Kökény MihályGegesy FerencKandolka László
X.Verbai Lajosnincs jelöltGyörgy István
XI.Molnár Gyulaaz MSZP-t támogatjaKupper András
XII.nincs jelöltUngár Klára (változhat még)Pokorni zoltán
XIII.Tóth JózsefSzabadai ViktorGubicza Katalin (változhat még)
XIV.nincs jelölt mégWeinek LeonárdRátonyi Gábor
XV.Hajdú LászlóMáté GyulaLászló Tamás
XVI.Vidorné Szabó Györgyiaz MSZP-t támogatjaKovács Péter
XVII.Hoffman Attilaaz MSZP-t támogatjaRíz Levente (változhat még)
XVIII.Mester LászlóFerencz IstvánKucsák László (változhat még)
XIX.Gajda Péteraz MSZP-t támogatjaTarnai Richárd
XX.Szabados Ákosaz MSZP-t támogatjaKaiser György
XXI.Tóth MihályKulinyi MártonNémeth Szilárd
XXII.Bollók Istvánnéaz MSZP-t támogatjaSzabolcs Attila (változhat még)
XXIII.Geiger Ferenc (független)Geiger Ferenc (független)Kubatov Gábor
Forrás: MSZP sajtóiroda, SZDSZ budapesti elnökség, Fidesz fővárosi választmány

Az MSZP Józsefvárosban Csécsey Bélát, az SZDSZ jelöltjét támogatja, Ferencvárosban viszont Kökény Mihály exminiszter megküzd a koalíciós partner jelöltjével, Gegesy Ferenc jelenlegi polgármesterrel.

Nem dőlt még el, hogy a szocialisták meg tudnak-e egyezni az SZDSZ-szel egy közös zuglói jelöltben, és még azt sem tudni, hogy ki lesz a XII. kerületben a Fidesz egyik erős emberének, Pokorni Zoltánnak az ellenfele.

Az SZDSZ a végéhez közeledő koalíciós egyeztetések szerint 12 kerületben áll be az MSZP jelöltje mögé: közös jelölt lesz a jelenleg regnáló szocialista polgármesterek zöme.

A szabad demokraták nagyon szeretnék, ha Zuglóban az SZDSZ-es Weinek Leonárd lenne a közös jelölt. Saját jelölt lehet még a Várnegyedben Fiedler Péter, a Hegyvidéken Ungár Klára, Angyalföldön Szabadai Viktor, a XV. kerületben Máté Gyula, a XVIII.-ban Ferencz István, illetve Csepelen Kulinyi Márton.

A Fidesz polgármester-jelöltjei között sok új névvel lehet találkozni, de megjelenik jó néhány régi szereplő is.

Hosszas vitát követően várhatóan Nagy Gábor Tamás jelenlegi polgármester indul újra a Várnegyedben, Rogán Antal az V. kerületben, Illés Zoltán Terézvárosban szeretne nyerni, György István korábbi kőbányai polgármester pedig visszaszerezné elvesztett pozícióját a X. kerületben.

Kupper András, a fővárosi frakció vezetője átteszi a székhelyét a XI. kerületbe, és ott indul a polgármesteri székért, Rátonyi Gábor újra befutna Zuglóban, és elképzelhető, hogy közös Fidesz-MDF-jelölt lesz újra Budafokon a korábbi polgármester, Szabolcs Attila.

Az egyelőre még nem dőlt el, hogy Wintermantel Zsolt, a fővárosi frakció helyettes vezetője elindul-e Újpesten Derce Tamás eddigi független polgármester ellenében, de az már biztos, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltjévé avanzsált Tarlós István helyére Bús Balázs pályázik a pártból Óbudán.

Az angyalföldi fideszesek, azaz Weszelovszky Péter és Kosztolányi Dénes hatalmi vitájából várhatóan Gubicza Katalin kerül ki győztesen. A Fidesz a hét végén véglegesíti polgármester-jelöltjeinek névsorát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×