eur:
392.16
usd:
366.49
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Dúl a szocialista belharc

Élesedik a vita az MSZP-n belül arról, hogy induljon-e önállóan Molnár Gyula a főpolgármesteri székért, vagy a párt inkább a szabad demokrata Demszky Gábort támogassa. A szocialisták fővárosi tanácsa szerdán eldöntheti a kérdést. Az V. kerületi MSZP-szervezet súlyos kritikát fogalmazott meg a fővárosi szocialista vezetéssel kapcsolatban.

Fokozódik a feszültség a szocialista párt budapesti szervezetei között. A viták középpontjában az őszi főpolgármester-választás, azon belül is az esetleges önálló indulás áll.

Lénárt László, az MSZP budapesti tanácsának alelnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy a szerda esti ülésen kétféle meghatalmazást adhatnak a tárgyalódelegációnak: ha az SZDSZ elfogadja, hogy közös listán induljon a választáson a szocialistákkal, akkor támogatják Demszky Gábort, ha nem fogadja el, akkor Molnár Gyula jelenlegi XI. kerületi polgármestert indítják a posztért.

Mivel az SZDSZ vezetői részéről több alkalommal elhangzott, hogy nem lesz közös lista a szocialistákkal, ezért borítékolható Molnár Gyula jelölése.

Az ellenzéket segíthetik

Csakhogy a döntés nem lesz egyszerű az MSZP részéről. Az elmúlt hetekben a párt országos vezetésének számos személyisége, legutóbb például Juhász Ferenc, a párt alelnöke jelentette ki, hogy Demszky Gábort kell támogatni, mert ha megosztják a koalíciós szavazótábort, akkor az ellenzék jelöltje futhat be. Több fővárosi kerületi szervezet is egyetért ezzel.

Az MSZP V. kerületi szervezete súlyos és elfogadhatatlan politikai hibának tartja az önálló jelölt állítását, még akkor is, ha az az utolsó pillanatban visszalépne Demszky Gábor javára.

Késő önálló jelöltet indítani

Pásztor Tibor kerületi elnökhelyettes a budapesti tanácsnak és a kerületi elnököknek írott levelében hangsúlyozza: a párt budapesti vezetésének személyi és kis jelentőségű ügyekben folytatott konfrontációi már nyolc éve akadályozzák egy hiteles szocialista főpolgármester-jelölt indulásának előkészítését.

Steiner Pál, V. kerületi szocialista polgármester szerint már késő önálló szocialista főpolgármester-jelöltet indítana, ami szerinte éppen ezért súlyos hiba lenne.

Természetes a vita?

Lénárt László, a budapesti tanács alelnöke természetesnek tartja, hogy vélemények ütköznek a párton belül, de hozzátette, hogy tudomása szerint a kerületek többsége Molnár Gyula önálló jelöltségét támogatja, amennyiben az SZDSZ nem fogadja el az MSZP főbb feltételeit, például a közös listát.

Molnár Gyulát az InfoRádió - a főpolgármesteri jelölés ügyében - két hete keresi, de ő egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×