eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Tönkreteheti az egészségügyet az új adószabály

Tegyenek kivételt az egészségügyi dolgozókkal, és június 30. után se büntessék őket a színlelt szerződéssel való foglalkoztatás miatt - erre kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete. Ellenkező esetben ellátási zavart okozhat az orvoshiány. Csizmár Gábor munkaügyi miniszter szerint azonban senkivel sem tesznek kivételt.

A színlelt szerződéssel foglalkoztatott orvosok jelentős része közalkalmazotti munkaviszonyban nem vállalná feladatát - véli a kórházszövetség elnöke. Golub Iván szerint ellátási zavar is felléphet az egészségügyben.

Hozzátette: ezek a szerződések kényszerből születtek, mert alacsony közalkalmazotti bérért bizonyos feladatokra már nem lehet szakembert találni. Golub Iván elmondta: a jogi szabályozás korrekcióját szeretnék elérni.

Az egészségügyi tárca szakértője is hasonló véleményen van


Az egészségügyi minisztérium szakértője is megerősítette, hogy a színlelt szerződésekkel foglalkoztatottak jelentős része nem vállalná feladatát, ha közalkalmazotti munkaviszonyban kellene azt végeznie - mondta el az InfoRádióban az Egészségügyi Minisztérium szakértője.

Kőszegfalvi Edit szerint a jelenlegi színlelet szerződéseket kiválthatná az úgynevezett szabad foglalkozású szerződés. Ez egy polgári jogi megállapodás, amelyet az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény szabályoz.

Csizmár: senkivel sem kivételeznek

"Aki színlelt szerződéssel van, az nagyon gyorsan gondoskodjon róla, hogy ne legyen színlelt szerződése, mert az törvényellenes. Ami a moratóriumot illeti, lényegében a harmadik meghosszabbított időpontról van szó, ami lejár most június 30-ával, azt gondolom, hogy 3 év alatt mindenkinek volt módja átrendezni a viszonyait" - fogalmazott az InfoRádiónak nyilatkozva Csizmár Gábor.

A foglalkoztatási és munkaügyi miniszter nem hiszi, hogy ez az egészségügyi ellátást veszélyeztetné. "Nincs ilyen információm, miszerint tömegben lenne jelen színlelt szerződés" - jelentette ki Csizmár Gábor.

A tárcavezető szerint miután az új parlament május 16-án megalakul, technikailag nem lenne kizárt, hogy meghosszabbítsák a moratóriumot, de egy ilyen lépést nem tart valószínűnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×