eur:
393.1
usd:
367.21
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Mi lesz a pesti Covent Gardennel?

Kulturális és kereskedelmi központ épülhet a hasznosítatlan közraktárakból a főváros IX. kerületében, a Duna-parton. A fővárosi önkormányzat magántőke bevonásával építtetné meg a létesítményt, az erről szóló pályázatot várhatóan heteken belül kiírják. A városvezetés pesti Covent Gardenként emlegeti a fejlesztést, az ellenzék szerint azonban az ajánlati felhívás több sebből vérzik.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az InfoRádióban azt mondta: az ingatlant egy magánbefektető újítaná fel, és 25 évig ő is üzemeltetné, a főváros azonban a tulajdonjogot nem adja át. A felújító adná bérbe az ingatlant, a bevétel egy részét pedig átadná a fővárosnak. Az önkormányzat azonban rendelkezésre állási díjat fizetne, és teljes garanciát vállalna a beruházásra.

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az első három évben a helyhatóság által fizetett összeg még magasabb lenne a bevételnél, ebben az időszakban a fejlesztés mintegy 130 millió forintjában kerülne Budapestnek. A negyedik évtől azonban ez megfordulna, és a fővárosnak bevételt hozna a szerződés.

A pályázatban kikötnék, hogy döntően kulturális, közösségi létesítményeket kell kialakítani, de kereskedelmi egységek is helyet kapnának az egykori raktárakban.

Az ellenzék szerint sok a bizonytalanság

A fővárosi közgyűlés közbeszerzési bizottságának ellenzéki elnöke szerint azonban több sebből vérzik a közraktárak hasznosítására kiírandó pályázat. Deák András az InfoRádióban kijelentette, hogy többek között nem tudni, mennyi ideig tart az átépítés és mennyibe kerül.

A közbeszerzési bizottság ugyan kidolgozta a pályázat részleteit, ez azonban nem terjed ki arra, hogy a főváros milyen kötelezettséget vállal a beruházásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×