eur:
394.56
usd:
369.8
bux:
65127.71
2024. április 19. péntek Emma

Dávid Ibolya: bármit szívesen vállalok

Péntek délután tartja alakuló ülését az MDF parlamenti képviselőcsoportja. A napirendi pontok között a tisztségviselők megválasztása és egyes működési kérdések szerepelnek. Dávid Ibolya pártelnök az InfoRádióban nem jogi, hanem érzelmi kategóriának nevezte a Fidesz és a KDNP frakciószövetségét. A pártelnök szerint az MDF árnyékra nem vetődik, ezért megvárják, amíg elkészül a kormány írásos reformelképzelése. Exkluzív interjú Dávid Ibolyával.

Vállalna-e országgyűlési alelnöki posztot?

Az MDF képviselőcsoportjának alakuló ülése sok kérdésre kitér: javaslatot tesz a frakcióvezetőre, a helyettesére, az alelnökségre. Mind a hármat szívesen vállalom. Mind a három olyan lehetőség, amelyben az MDF saját tartalmi és stílusbeli politizálása megmutatható.

Ezek szerint előfordulhat, hogy nem Herényi Károly lesz a frakcióvezető?

Kár, hogy a szekér meg akarja előzni a lovat. Azért van egy frakciónak alakuló ülése, hogy ezekről a kérdésekről döntsön. Ráadásul az MDF esetében még a szombaton ülésező választmánynak is egyet kell értenie a képviselőcsoport döntésével.

Ön pártelnökként szükségesnek tartana személyi változásokat a frakcióban?

Még meg sem alakult a frakció...

Természetesen az előző frakcióhoz képest.

Az előző frakció pedig megszűnt a választások utáni időszakban, ez a képviselőcsoport pedig most fogja felállítani a maga tisztségviselői és munkamegosztási rendszerét.

Mi a véleménye a Fidesz-KDNP frakciószövetségéről, magáról az intézményről? Milyen lesz a szövetség és az MDF együttműködése?

A frakciószövetség rendszerét a jog nem ismeri, ez egy érzelmi kategória. Van, aki bizalmasan oldja meg, hogy kivel egyeztet, van, aki látványosabban. A házszabály, az alkotmány is frakciókat ismer. Mi együttműködünk a Fidesz-frakcióval, a KDNP képviselőcsoportjával és minden olyan frakcióval, amelyet a választópolgárok a parlamentbe juttattak. Nem az érzelmi politizálás a dolgunk, hanem adott esetben keresni a közös megoldásokat. Mi ilyen köztes intézményeket nem ismerünk.

Melyek azok a reformintézkedések az eddig kiszivárgottak közül, melyeket az MDF támogathatónak tart?

A minap kiadtunk egy sajtóközleményt arról, hogy a Magyar Demokrata Fórum árnyékra nem vetődik. Miután a kormány kivár, mi is kivárjuk a kormányzatnak azt az előterjesztését, amely írott anyag, amelyik mögött szakértői apparátus áll, és amelyik hatáselemzéssel lesz ellátva. Ahhoz, hogy felelős válaszokat lehessen adni, ahhoz tudni kell, hogy konkrétan mit kíván tenni a kormány az elkövetkező hónapokban, években.

Az MDF szerint melyek a legfontosabb megoldásra váró feladatok?

Sajnos temérdek ilyen van. Az MDF választási kampányában azt ígérte, hogy a korrupció elleni küzdelemben hallatni fogja a szavát és újabb javaslattal él a kormány felé. Elképzelésünkkel csökkenteni lehetne azt a legkevesebb 100, de inkább 200 milliárd forintos összeget, ami a közpénzekből a korrupció miatt eltűnik. A törvénycsomagunk, melyről a parlament alakuló ülése kapcsán már beszéltünk, egy olyan elképzelés, amely a hatékonyabb parlamenti munka és a képviselői felelősségvállalás érdekében több javaslatot is megfogalmaz. Ilyen az, hogy egy képviselő csak egy bizottságnak lehessen a tagja, vagy a helyettesítés intézményének megszüntetése, amely csak kibúvót jelentett a képviselőknek a távolmaradásra. Egy képviselő olyan arányban kapja fizetését, amilyen arányban a parlamenti szavazásokon részt vesz. Javaslatot tettünk a szállásköltségek igazolásának új rendszerére, valamint szeretnénk korlátozni a külföldi utakat. Javasoljuk tovább a mentelmi jog erőteljes korlátozását, hogy ne fordulhasson elő olyan, hogy akár ittas vezetésért, akár közvádas ügyben egy képviselő megúszhasson egy eljárást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×