eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Épül a metró, káosz a Gellért téren

Május 15-én kezdik építeni a 4-es metró Gellért téri állomását - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. Ezzel együtt négy állomás kialakítását kezdik meg ebben a hónapban Dél-Budán.

A Gellért téri metróállomás jövő hét hétfőn kezdődő kialakításának első ütemében lezárják a Műegyetem előtti felső rakpartot.

Demszky Gábor hozzátette, lezárják az egyetem előtti parkoló egy részét is. Az Etele téri végállomásról a nyár végén induló fúrópajzs, jövő év végére ér a Gellért térre. Addigra el kell készülnie a résfalazási technológiával épülő megállónak, amely a tervek szerint 30 méter mélyen lesz.

Szeptember végétől részben közlekedhetnek

A résfalazó gépek a közműkiváltások után, június elején érkeznek meg a Gellért térre. Ha a résfalak a helyükre kerültek, és elkészült a födém, szeptember végétől kétszer egy sávon közlekedhetnek ismét autók a Műegyetem rakparton.

A fúrópajzs által kitermelt földet eleinte az Etele téri végállomástól szállítják el teherautókkal. Azonban, ha a pajzs elér a Dunáig, és továbbhalad, a Fővám tér irányába, már a Gellért térről szállítják el a földet hajókkal.

A környéken fakadó termálvizek védelmében a Gellért téren építenek egy 250 méter mély figyelőkutat, hogy az építések ideje alatt folyamatosan ellenőrizhessék a hévizek állapotát.

A tömegközlekedést nem érinti

Aba Botond, a BKV Rt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az idei metróépítési munkák nem érintik a város tömegközlekedését.

Ebben az esztendőben a 4-es metró építése miatt semmilyen tömegközlekedési korlátozás nem lesz. Ez alól egy pici kivétel mégis van, hiszen amikor a Móricz Zsigmond körtéri állomásszerkezet épül a hatos villamosnak, akkor a Fehérvári úton közlekedő villamosok az SZTK-ig fognak csak közlekedni.

Aba Botond hozzátette, hogy a végállomás kialakítása várhatóan nyár végén kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×