eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A nyugdíjasok döntötték el a választásokat

Az MSZP szimpatizánsainak fele, a Fidesz támogatóinak kevesebb, mint harminc százaléka nyugdíjaskorú - állapította meg a Gallup. A közvélemény-kutató cég felmérése szerint mindkét nagy párt sikertelen volt a 25 év alattiak elérésében.

Manchin Róbert, a Gallup igazgatója az InfoRádióban elmondta: a választás utáni elemzésük azt mutatta, hogy a szavazáskor az aktív korosztály legnagyobb része a Fidesz táborában volt, az inaktívak döntő többsége viszont az MSZP oldalán állt.

Az MSZP szavazóinak közel fele nyugdíjas korú, a Fidesz táborában az arányuk nem érte el a 30 százalékot sem - tette hozzá a közvélemény-kutató cég vezetője.

Manchin Róbert szerint ebből az következik, hogy azok a politikai nézetekben megmutatkozó nemzedéki ellentétek, amelyek jellemezték a rendszerváltás utáni éveket, nemhogy nem tompultak, hanem még élesebbek lettek.

Szilárd szocialista bázis

A Gallup igazgatója közölte: a négy évvel ezelőtti választáshoz képest az MSZP megőrizte a bázisát, az 57 és a 75 év közötti korosztály jelentős része MSZP-szimpatizáns maradt.

A Fidesz bázisa korábban csak a 35-40 évesekig terjedt, most már 45-48 évesek jelentik a felső régiót - fűzte hozzá Manchin Róbert.

A fiatalokat nem sikerült megnyerni

A vizsgálat szerint első alkalommal fordult elő, hogy a Fidesz nem tudta megszólítani az első szavazókat, legalábbis sokkal kevésbé, mint a 25 éven felülieket.

Manchin Róbert hozzátette: a fiatalok elérésében az MSZP sem volt sikeresebb legnagyobb riválisánál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×