INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Több mint 1800-an hagyták el házukat

Infostart / InfoRádió
Eddig több mint 1800-an hagyták el otthonukat Jász-Nagykun-Szolnok megye három településén, a Körös torkolatnál múlt héten megrepedt gát miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a legtöbben Szelevényről költöztek el, miután egyedül ott veszélyezteti közvetlenül az ár az embereket.

Dobson Tibor hangsúlyozta: ezen a településen csak azok maradtak, akik részt vesznek a védekezésben. Hozzátette: Csépa és Tiszasas magasabban fekvő területeit nem kell elhagyniuk a lakosoknak.

Arról is beszélt, hogy akik saját felelősségükre mégis maradtak a veszélyeztetett falvakban, azok fehér zászlókkal jelölték meg házukat, hogy a katasztrófavédelem szakemberei egy esetleges gátszakadás után tudják, melyik épületben tartózkodnak még emberek.

Újabb töltés repedt meg a Körös torkolatánál. Tiszasasnál, Csépánál és Szelevénnynél még erősítik a gátakat. Közben Kunszentmártonnál már néhány centimétert apadt a folyó - mondta el az InfoRádióban a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatási csoportjának vezetője.

Tokár István , a megyei védelmi bizottság elnöke arról beszélt: várhatóan kedd délutánra befejezik a települések közelében az úgynevezett lokalizációs védekezést. A homokzsákokból épített ideiglenes védvonalnak az a célja, hogy egy esetleges gátszakadáskor a víz terjedését irányítva védjék a falvakat.


A címlapról ajánljuk