eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Árvízi védekezés: lenne hatékonyabb módszer is

A WWF Magyarország szerint komoly probléma van az árvízi védekezés alapelveivel. A természetvédő szervezet úgy látja, hogy a mostani árvizeket a jelenlegi árvízvédelmi rendszer hozza létre, ezért annak átalakítására van szükség. Sipos Viktória, a WWF Tisza-programjának vezetője az InfoRádiónak elmondta: az évente mintegy tízmilliárd köbméter árvízi többletet természeti erőforrásként kellene kezelni, és a lehető leggyorsabb levezetése helyett gazdálkodni kellene vele.

Az árvíz teljesen természetes jelenség. Problémává az ember tette, illetve az, hogy leszűkítette a folyók árterét. Valódi megoldás így az lenne, ha a Tisza egykori árterét figyelembe véve a mainál sokkal nagyobb területet kell adni a folyónak - mutatott rá Sipos Viktória.

A WWF Tisza-programjának vezetője szerint olyan mély fekvésű területekre lehetne áradáskor kivezetni a folyóból a vizet, amelyeket természetes magas határvonalak vesznek körül. Így csak a víz útját kellene kiépíteni. Ezeken a például művelésből kivont mélyfekvésű szántókon meg is lehetne tartani a Tisza vizét. Így nem csak az árvízi védekezés válna egyszerűbbé, de még hasznot is hajtana a víz, amelyet például a nyári aszályok enyhítésére lehetne felhasználni - hangsúlyozta a természetvédelmi szakember.

Kérdés persze, hogy egy olyan országban, ahol sokan annak ellenére költöznek ma is ártérként funkcionáló területre, hogy biztosan tudják: minden tavasszal jön az árvíz, végre lehetne-e hajtani egy olyan programot, ami mezőgazdasági területek felszámolásával, és kiköltöztetésekkel járna.

Sipos Viktória szerint egy ilyen program megvalósítása érdekében fontos lenne a mezőgazdasági támogatások átalakítása. Olyan gazdálkodási ágakat kellene támogatni, amely a vízre alapozott tájhasználati módokat helyezi előtérbe, és nem például a gabonát támogatja, amelyből amúgy is túltermelés van Európa-szerte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×