eur:
393.9
usd:
369.03
bux:
65757.39
2024. április 23. kedd Béla

Tíz méter fölött a Tisza Szolnoknál, de még nem tetőzik

Szolnoknál a Tisza vízállása elérte 1009 centimétert. Szegeden péntekre vagy szombatra várják az árhullám csúcsát; de a vízszint már most meghaladja a korábbi legmagasabb, 2000-ben mért értéket.

Szolnoknál elérte az 1010 centimétert a Tisza vízszintje. A szakemberek szerint elkezdődött a tetőzés a városnál. A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: továbbra is súlyos a helyzet, de a gátak egyelőre bírják a terhelést. Vona Titusz hangsúlyozta: folyamatosan figyelik a védművek állapotát.

Az 1010 centiméteres vízállás a második legmagasabb, a rekordot 2000. április 19-én jegyezték fel, 1041 centimétert.

Szegednél még nem tetőzik a Tisza

Szeged polgármestere az InfoRádióban elmondta: a városnál 1010 centiméter körül várják a folyó tetőzését pénteken vagy szombaton.

Botka László hozzátette: a gátak bírják a terhelést, de az árvízi jelenségek a hosszan tartó apadás alatt még sok gondot okozhatnak. Szerdán több mint 1.600 ember dolgozott a gátakon Szegednél.

Az Alsó-Tisza vízállását jelentősen befolyásolja a Dunán lassan levonuló árhullám. A Duna visszaduzzasztó hatása tartósnak ígérkezik, mert a folyó apadása apadás nagyon lassú.

Még árad a Hármas-Körös

Még nem tetőzött a Hármas-Körös Kunszentmártoni szakaszán, 1.036 centimétert mértek reggel. Ez jóval meghaladja a 2000-ben mért legmagasabb vízszintet, akkor 958 centiméter magas volt a víz - mondta az InfoRádióban a város polgármestere, Czuczi Mihály. A Hármas-Körös már az eredi gátkorona fölött van - tette hozzá.

A legfontosabb töltésmagasítási munkákat már elvégezték a Hármas-Körös mentén, és a folyó mindenhol a gátszint alatt van, mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium politikai államtitkára az InfoRádióban. Gombos András hozzátette, az elsődleges feladat most a töltések szivárgásainak figyelése és kezelése.

A Maros már apad

A Maros vízszintje Makónál 533 centiméteres tetőzés után, csütörtök reggel 527 centiméter volt.

Egy makói családot azonban ki kellett telepíteni, ezzel 524-re emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A háromtagú családot egy helyi kollégiumban helyezték el.

Dobson Tibor hangsúlyozta: a tetőzések után is ugyan olyan erőkkel kell a gátakat figyelni, mert a tartós árhullám hosszú árvízvédekezést kíván.

A Köröst már csak a homokzsák tartja

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Öcsödnél már a töltés fölött van a van a Hármas-Körös vízszintje, ezért homokzsákokkal kellett a gátat magasítani - mondta a nagyközség polgármestere az InfoRádióban.

Molnár Bálint közölte: a Hármas-Körös jelenleg 1022 centiméter, de a kedvező időjárásnak is köszönhetően tartani tudják a folyót.

Lezárt vasutak

Az áradás miatt lezárták a Tiszaalpár és Lakitelek közötti vasúti vonalszakaszt, az utasokat autóbuszok szállítják - közölte a MÁV ZRt. szóvivője.

Kavalecz Imre emlékeztetett arra: korábban már Vésztő és Szeghalom, Kunszentmárton és Tiszaföldvár, valamint Kunszentmárton és Csépa között is elrendelték a vasúti közlekedés szüneteltetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×