INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Lemondott a Fővárosi Választási Bizottság egyik tagja

Infostart / InfoRádió
Az államfőhöz intézett nyílt levélben jelentette be lemondását csütörtökön a Fővárosi Választási Bizottság egyik tagja. A Fidesz-KDNP delegáltja, Kocsis Máté azzal indokolta lépését, hogy megkérdőjeleződött a 2006-os választások tisztasága.

A Fővárosi Választási Bizottság fideszes tagja tarthatatlannak nevezte, hogy egy - a választások tisztaságáért és törvényes rendjéért felelős - bizottság nincs abban a helyzetben, hogy hatékonyan fel tudjon lépni a választási visszaélések ellen.

Kocsis Máté szerint "a nyilvánvaló jogsértések szankcionálása egyrészt a törvény hiányosságai, másrészt a bizottságok merev jogértelmezése miatt ellehetetlenül".

A bizottság fideszes tagja példaként említette, hogy az MSZP támogatására buzdító telefonos üzenet a Legfelsőbb Bíróság végzése szerint országosan kampánycsendsértő volt, amely egy ilyen kiélezett választási küzdelemben önmagában is sorsdöntő lehet. A jogkövetkezmények mégis elmaradtak - közölte.

Kocsis Máté kitért arra, hogy a Fővárosi Választási Bizottság számtalan esetben megállapította ugyan a jogsértést, ez azonban a választások menetét nem befolyásolta.

Kocsis Máté arra kérte a köztársasági elnököt, hogy kísérje fokozott figyelemmel a választások lebonyolítását.


A címlapról ajánljuk