INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Deutsch-Für: "az MSZP ötmillió választási csalást követett el"

InfoRádió / MTI
Tömeges választási csalással, ötmillió állami választási értesítő és az MSZP szórólapjainak közös kézbesítésével vádolta meg a szocialistákat a Fidesz kommunikációs vezetője.

Deutsch-Für Tamás bejelentette, hogy a Fidesz büntetőfeljelentést tesz az ügyben a szocialista szórólap felelős szerkesztője, Szigetvári Viktor kampányfőnök ellen.

A politikus elmondta: az ország egyharmadában a második fordulós állami választási értesítő egy borítékban érkezett meg azzal a szavazólapot utánzó MSZP-s szórólappal, amelyen csak a szocialista jelölt neve szerepel, míg az ország kétharmadában ebbe a szórólapba behajtva érkezett meg a választási iroda hivatalos értesítője.

Az MSZP szórólapja alkalmas a megtévesztésre?

"Gyurcsány Ferenc és pártja egyetlen egy nap alatt ötmillió választási csalást követett el" - jelentette ki Deutsch-Für Tamás, aki az ügyet "kétcédulás választási csalásnak" nevezte.

A közös kézbesítés a választási eljárásról szóló törvénybe ütközik, egyrészt azért, mert a jogszabály szerint a hivatalos értesítőt boríték nélkül kell eljuttatni a választópolgároknak, másrészt az MSZP-s szórólap alkalmas a választók megtévesztésére - mondta a politikus.

Véleménye szerint az szocialisták azért "csalnak", mert maguk sem bíznak abban, hogy az igazság bemutatásával, törvényes körülmények között esélyük lenne megtartani a politikai hatalmat, másrészt nyilvánvaló, hogy a választások után is el akarják titkolni az ország valós helyzetét.

Nincs következmény?

"Az MSZP a magyar baloldalnak a történelem fekete lapjaira kívánkozó hagyományait folytatva a kékcédulás választás után a kétcédulás választási csalás módszerét eszelte ki és alkalmazta" - mondta a politikus, aki szerint az MSZP "nyíltan, arcátlanul és előre kitervelt módon élt vissza ezzel a helyzettel".

"Az MSZP, Gyurcsány Ferenc készült erre a választási csalásra, mert tudja nagyon jól (...), hogy a választási eljárási törvény legdurvább tömeges és nyílt megsértése szankció nélkül marad" - mondta a politikus.

Hozzátette: semmi következménnyel nem jár, ha a választási bizottságok, vagy akár a Legfelsőbb Bíróság megállapítja, hogy az MSZP törvényt sértett.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Posta is feljelentést tesz az ügyben a Fidesz ellen, úgy reagált: sokkal egyszerűbb lenne, ha beismernék, hogy egy állami cég a kormány utasítását teljesítette.

A Magyar Posta perelni fogja a Fideszt

Balsai István fideszes képviselő szerdán elmondta: a választási iroda második fordulóról szóló értesítését a szocialista párt szavazólapmintáját is tartalmazó szórólapjába hajtották bele, és az egész csomag egy borítékban került a postaládákba a II. kerületben.

A politikus úgy fogalmazott: ez a legsúlyosabb visszaélés, ami alkalmas a választók megtévesztésére.

Szalai Tibor, a választókerület választási irodájának vezetője azt mondta: arra kötöttek szerződést a postával, hogy boríték nélkül kézbesítse az értesítőket.

Valótlannak nevezte a Fidesz képviselőjének állítását Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Rt. szóvivője, aki azt mondta: perre mennek, és jogi úton vesznek elégtételt "üzleti hírnév rontása miatt".

Hozzátette: a szórólapok boríték nélkül érkeztek a postára, azokat sem a cég, sem a kézbesítők nem borítékolták be. Mint mondta, az lehetséges, hogy a két kiadvány egyszerre került a postaládákba, mivel nagyjából egyszerre érkezett a két megbízás a céghez, és minél hamarabb kézbesíteni akarták.


A címlapról ajánljuk