eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Dél felé vonul az ár

A Duna középső szakaszán nyugodtabban várják az árhullámot, mert azon a szakaszon mindenhol kiépültek a gátak. A Tisza középső részén jelenleg is folyik a gátak erősítése és magasítása. Németországban és Szlovákiában is lassan stabilizálódik a helyzet.

A dunai árhullám jelenleg Érdnél tetőzik, és várhatóan még szerdán eléri Dunaföldvárt - tájékoztatta az InfoRádiót a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese.

Stimm Gábor közölte: nyugodtabban készülnek a védekezésre, mint a budapesti szakaszon, mert a Közép-Dunán mindenhol kiépültek a gátak. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az igazán nagy baj minden árvíznél a tetőzés után szokott bekövetkezni.

A Tisza két héten belül tetőzik

Közben magasítják a gátakat a Tisza mellett a folyó középső szakaszán. A Tisza várhatóan április 17-én, 970 centiméteren tetőzik Szolnoknál. Ez megfelel az 1999-es árvízi szintnek, de alatta marad a Tiszán eddig mért legmagasabb, 2000. évi 1041 centiméteres vízállásnak - mondta el az InfoRádiónak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője, Varga László.

A Tisza alsó szakaszán várhatóan a hét második felében rendelik el a másodfokú készültséget, a folyó vélhetően 850 centiméteren tetőzik majd a jövő hét végén - mondta el az InfoRádiónak az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Dobi László hozzátette: árad a Maros és a Hármas-Körös is, de ebben a régióban a gátak mindenhol magasabbak a legnagyobb várható vízszintnél is. Az ár tehát csak a hullámtereket önti el, ahol viszont sok az építési engedély nélkül, vagy nem annak megfelelően felépített ház.

A rendőrség őrzi az elhagyott házakat

Folyamatosan őrzik a rendőrök azokat a házakat, amelyekből az árvíz miatt ki kellett költöztetni a lakókat. A legtöbben Pest megyében hagyták el otthonaikat. A megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója, Bozsó Zoltán szerint lopás, fosztogatás egyelőre nem történt az érintett településeken.

Kormánymegbízottat nevezett ki a miniszterelnök


(fotó: InfoRádió) (képgaléria)

A kormány árvízvédelmi cselekvési terve végrehajtásának koordinálására és az újjáépítési feladatok előkészítésére kormánymegbízottá nevezte ki Dudás Ferencet, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkárát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter közben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Duna felső szakaszán megkezdődött apadás ellenére a figyelem nem lankadhat.

A miniszter közölte, hogy az árvíz látványos, intenzív szakasza a korábbi kritikus pontokon véget ért. Ugyanakkor az árvízzel együtt járó jelenségek zöme éppen az apadási szakaszban várható.

A Fidesz ötmillió forintja

Az ellenzéki párt ötmillió forintot adott a fővárosi árvízi kárelhárításra a vasárnapi szolidaritásnapi adománygyűjtésen összegyűlt pénzből. Az összegről kiállított jelképes csekket Kupper András fővárosi frakcióvezető adta át Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesnek Budapesten. A két politikus egyetértett abban, hogy az árvízi segítség ügyében pártok feletti összefogásra van szükség. Megállapodtak abban, hogy az adományt a károsult mintegy 400-500 család kárainak enyhítésére fordítják majd a Budapesti Vöröskereszten keresztül.

A segélyszervezetek gyűjtést rendeznek

Élelemmel, ivóvízzel, sőt szállással is segíti az árvízi védekezésben résztvevőket a Máltai Szeretetszolgálat. Győri Lajos, a szervezet budapesti vezetője az InfoRádiónak elmondta: gyűjtést egyelőre még nem indítanak, de vállalják az önkéntesek toborzását.

Gyűjtést indított és önkénteseket toboroz az árvízi védekezéshez a Magyar Vöröskereszt - mondta el az InfoRádiónak a szervezet főtitkára. Morzsányi Éva közölte, hogy megnyitották a Vöröskereszt tízmillió forintos árvízi számláját, sőt a gyűjtésbe bekapcsolódik a nemzetközi és a német vöröskereszt, illetve a török Vörös Félhold is.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×