eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Amikor a Duna Szegednél okoz áradást

A jelenlegi a második legnagyobb árvíz az újkori magyar történelemben. A 929 centiméteres rekordszintet várhatóan sosem éri el már a folyó, mert a Kvassay-zsilip megépítésével megakadályozták a jégtorlaszok keletkezését, de az még mindig előfordulhat, hogy Szegeden okoz áradást a Duna (igen, a Duna).

Az eddigi legmagasabb vízállás 1838. március 15-én volt, akkor 929 centiméterig emelkedett a Duna szintje - mondta az InfoRádiónak Fejér László, a Vízügyi Múzeum igazgatója.

A szakember szerint a Wesselényi-féle nagy pesti árvíznek azonban az volt az oka, hogy a Csepel-sziget csúcsánál megakadt a jég, és eltorlaszolva a medret, visszaduzzasztotta a lefelé jövő vizet.

Fejér László hozzátette, hogy ez ma már nem következhet be, mert még az 1870-es években a Soroksári-Duna-ágat lezárták, és az összes jég a promontori ágon vonul le, kiküszöbölve a pesti jégtorlasz kialakulásának lehetőségét.

A Tiszán okozhat árvizet a Duna

Fejér László érdekességként elmondta azt is, hogy a Duna magas vízállása a tiszai árvizeket is befolyásolja azzal, hogy akadályozhatja a tiszai árhullám levonulását.

Az 1879-es nagy szegedi árvizet például részben az okozta, hogy a Duna vízszintje a két folyó találkozásánál a szokásosnál magasabb volt, így visszaduzzasztotta a vizet a Tiszába.

Fejér László szerint a Duna így nemcsak Szegedig, de akár Csongrádig, vagy talán még Szolnokig is képes visszaduzzasztani a Tisza vizét magas vízálláskor, és ez akár még ma is előfordulhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×