eur:
393.46
usd:
367.9
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

OVB: állást is foglalt, meg nem is

Csak egyetlen kérdésben foglalt állást az Országos Választási Bizottság, amely a szavazólapokkal összefüggő szabályok esetleges változtatásáról tanácskozott. A testülettől három kérdésre vártak választ az áprilisi parlamenti választásokon országos listát állító jelölőszervezetek.

Az Országos Választási Bizottság nem foglalt állást abban, hogy kötelezhető-e a választópolgár arra, hogy a szavazólapot a választási bizottság előtt tegye a borítékba, és arról sem alkotott véleményt, hogy melyik oldalát kell, illetve mindkét oldalát le kell-e pecsételni a szavazólapoknak.

A testület az elé tárt harmadik kérdésben, amely szerint kivihetik-e a választók a szavazóhelyiségből a szavazólapot, úgy foglalt állást, hogy a szavazólap nem a választó tulajdona, és sértené a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, ha azt a választó sajátjaként kezelné.

Az OVB a választásról szóló törvénnyel összefüggésben a pártok által javasolt rendkívüli parlamenti üléssel összefüggésben azt közölte: nem támogatja a kezdeményezést, mert álláspontja szerint alkotmányos aggályokat vetne fel, ha néhány nappal a voksolás előtt módosítanák a szabályozást.

Korábban a négy parlamenti párt azt közölte: ha az Országos Választási Bizottság saját hatáskörben nem tud dönteni a szavazólapokkal összefüggő szabályok megváltoztatásáról, akkor a választási csalások megakadályozása érdekében az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását javasolják jövő hétre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×