eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem jönnek EBESZ-megfigyelők a választásokra

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az idő rövidsége és a szervezet egyéb feladatai miatt szinte bizonyosan nem tud megfigyelőket küldeni a magyarországi parlamenti választásokra - jelentette ki a szervezet egyik szóvivője.

Urdur Gunnarsdottir, az EBESZ egyik szakosított hivatalának szóvivője közölte: már korábban kaptak meghívást a választások megfigyelésére, de február elején azt a választ adták, hogy nem lesz alkalmuk erre, mert több más olyan feladatunk van abban az időben, amelyet már elvállaltak.

Nagyon valószínűtlen, hogy ilyen rövid idő alatt bármilyen magyarországi megfigyelést meg tudnánk szervezni - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy megkapták-e már a magyar kormány új kérését, azt válaszolta: egyelőre csak nem hivatalos kérést kaptak, de kapcsolatban állnak magas rangú magyar tisztségviselőkkel.

Áprilisban parlamenti választások lesznek Olaszországban, májusban népszavazás lesz Montenegróban, és a közelmúltban elnökválasztás volt Fehéroroszországban, illetve parlamenti választások Ukrajnában, amelyeknek az utómunkálatai még tartanak.

Pártmeghívások

Batiz András kormányszóvivő bejelentette: ismételten meghívta az EBESZ megfigyelőit a választásokra, miután más-más okból, de az MSZP és a Fidesz is ezt kezdeményezte.

A kabinet a korábbi kérésre azt a választ kapta, hogy Magyarországon uniós tagállammá válása előtt sem tapasztaltak visszásságokat a szavazás során, ezért ezúttal nem küldenek megfigyelőket.

Ezt a kormány tudomásul vette, de a mai javaslatok után a külügyminiszter újból kísérletet tesz a szervezet megfigyelőinek országba hívására - mondta Batiz András.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×