eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A Fidesz és az MSZP is európai megfigyelőket hívna a választásokra

A Fidesz kezdeményezi, hogy európai megfigyelők érkezzenek a választások mindkét fordulójára Magyarországra - jelentette be az ellenzéki párt kommunikációs vezetője. Az MSZP hasonlóan jár el: kezdeményezi a kormánynál, hogy kérje EBESZ megfigyelők részvételét a választásokon.

Deutsch-Für Tamás fideszes politikus szerint a megfigyelők jelenlétére a választások tisztasága, törvényessége miatt van szükség, mert az "MSZP sorozatos, egyre súlyosabb választási törvénysértéseket követ el".

"A választási kampány eddigi szakaszában a szocialisták egyre nyilvánvalóbban visszaélnek kormányzati hatalmukkal annak érdekében, hogy így meg nem engedett módszerekkel, meg nem engedett eszközökkel a választások eredményét befolyásolni tudják" - mondta.

Deutsch-Für Tamás szerint a kampányban tucatnyi alkalommal marasztaltak el MSZP-s képviselőket a helyi választási bizottságok, több esetben pedig bírósági döntésre, vagy rendőrségi nyomozásra is sor került.

Beszámolt arról, hogy kedden éjjel a szocialista irányítású VII. kerületben, a 9. számú választókörzetben a kerületőrség erőszakos fellépéssel akadályozta meg, hogy fideszes aktivisták Fónagy János és Kecskés Gusztáv plakátjait felragasszák az önkormányzat által biztosított helyekre.

Végül rendőrségi intézkedésre került sor, de azt még nem lehet tudni, hogy szabálysértés vagy bűncselekmény kapcsán, de a rendőrség itt is nyomozást rendelt el - tette hozzá Deutsch-Für Tamás.

Az erzsébetvárosi önkormányzat 300 millió forintot fordít "ennek a lehet, hogy politikai magánhadseregnek" a fenntartására - mondta.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy az ORTT elemzése szerint az országos elektronikus médiában az összes megszólalást tekintve 54,8 százalék jut a kormánypártokra és 42,1 százalék a két ellenzéki parlamenti erőre.

Hozzátette: míg Gyurcsány Ferenc február 1. és március 28. között 221 percet beszélhetett az országos médiában, addig Orbán Viktor csak 178 percet.

Az MSZP EBESZ-megfigyelőket hívna

Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó az InfoRádióban azt mondta: a Fidesz politikusai a napokban minden erejükkel el akarják hitetni a szavazókkal, hogy választási csalás várható.

Azt szeretnénk, ha az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) megfigyelői idejönnének, és igazolnák a választás tisztaságát - tette hozzá a politikus.

Lendvai Ildikó közölte: a kormány kéri majd az EBESZ-t, hogy az előzetes tervekkel ellentétben küldjön megfigyelőket a választásokra.

A szocialista politikus emlékeztetett arra: Gyulán a helyi fideszes irodában ellenségekre és szimpatizánsokra osztották az embereket.

Csütörtöki sajtótájékoztatónkon nyilvánosságra hoztuk, hogy Mezőkövesden is "feketelistát" készített a helyi Fidesz-szervezet - hangsúlyozta Lendvai Ildikó.

Ez szerinte arra utal, hogy ezek a listázások központi utasításra történtek.

A gyulai ügy kapcsán a rendőrség nyomoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×