INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Egy kis hiba és káoszba fulladhat a főváros

Infostart / InfoRádió
Egy számítógép birkózik meg a tavaszi jó idő miatt megnövekedett forgalommal a fővárosban. A város különböző pontjairól beérkező adatokat egy szoftver elemzi, és választja ki azt a programot, amely alapján irányítja a közlekedést. Ha ez elromlana, káosz lenne Budapesten.

Tavasszal, a jó időben többen ülnek autóba. Ezért nagyobb a forgalom Budapest egyébként is túlterhelt útjain. Mindezt úgy próbálják kezelni a főváros illetékes szakértői, hogy forgalomérzékelő detektorokat helyeztek el a jelzőlámpákhoz - mondta el az InfoRádióban a főpolgármesteri hivatal forgalomtechnikai alosztályának munkatársa.

A detektor befolyásolja a lámpa működését. Ha például túl sok autót érzékel, hosszabb ideig lesz piros a lámpa. A sok autót ugyanis hiába engedné át a kereszteződésen, azok úgysem tudnának továbbhaladni a dugó miatt - közölte Mózes Antal.

Összeomolhat a közlekedés

Néha azonban az autósok úgy érzik, hogy feleslegesen tartja fel őket a lámpa. A külvárosban gyakran nincs olyan forgalom, amely ezt indokolná. A forgalomirányítók az úgynevezett kapuzást azért alkalmazzák, hogy a túlzsúfolt belvárost tehermentesítsék ezzel.

Mózes Antal azt mondta: ha elromlana a számítógép, összeomlana Budapest közlekedése. A túlságosan szövevényes úthálózat lámpáit ugyanis emberi erővel nem lehetne összehangolni.


A címlapról ajánljuk