eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megerősítették a kormányfő családjának védelmét

Elrendelték a miniszterelnök feleségének és gyermekeinek biztonsági védelmét. A kormányszóvivő közölte: a kormányfő feleségét elkísérik nyilvános fellépésire, a gyerekeket pedig iskolába. Dobrev Klára reméli, hogy rövid lesz ez a "nyomasztó időszak".

Elrendelték Gyurcsány Ferenc kormányfő feleségének és gyerekeinek fokozott védelmét, mert az elmúlt napokban Dobrev Klára és a gyerekek fenyegetettségére utaló, komolynak minősíthető információt kapott a rendőrség.

A kormányszóvivő szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy Dobrev Klárát a köztársasági őrezred egy sofőrje és egy biztonsági ember megerősített autóval szállítja.

Kísérik a kormányfő feleségét például nyilvános fellépésein, és ellenőrzik azokat az útvonalakat is, amerre jár. A védelem kiterjed továbbá a gyerekekre is, így iskolába szállításukat is biztosítják - tette hozzá Batiz András.

"Nyomasztó időszak"

A miniszterelnök felesége közölte: bízik abban, hogy a nyomasztó időszak rövid lesz.

Dobrev Klára hozzátette: a védelem elrendeléséről szerda késő este értesült a férjétől.

"Azt igyekeztem (a gyerekekkel) érzékeltetni, hogy minél kevesebb fog változni az életükben. Minden ugyanúgy történik, mint eddig, - iskola, edzés, barátok -, bár lehet, hogy ez a háttérben kicsit több szervezőmunkát igényel, "de nem kell, hogy észrevegyék" - mondta.

Eddig nem volt külön testőr

A miniszterelnök családjának védelmét az állami vezetők biztonságáért felelő Köztársasági Õrezred tagjai látják el.

Eddig nem járt külön testőr Gyurcsány Ferenc feleségének és gyermekeinek. A napokban azonban az egyik vidéki rendőrkapitányság olyan telefonhívást regisztrált, amelynek alapján a Köztársasági Õrezred parancsnoka azonnali hatállyal kiterjesztette a biztonsági védelmet a Gyurcsány-család tagjaira.

A Népszabadság napilap úgy tudja, hogy a rögzített hívás során egy ismeretlen pontos információkat sorolt Dobrev Klára és a gyerekek közlekedési útvonalairól, milyen autóval és milyen időpontokban viszi a gyerekeket iskolába.

Az ismeretlen telefonálónak állítólag tudomása van egy olyan tárgyalásról, amelyen egy Magyarországgal határos ország állampolgárai cserélték ki egymás között a miniszterelnök feleségére vonatkozó, információnk szerint a valóságnak megfelelő, adatokat.

{{keretes_cim}}

Szlovákiában is különleges védelem illeti meg az ország legfelsőbb vezetőit. A védelem azonban nem olyan szigorú, mint a szomszédos államokban, a szlovákiai politikusok viszonylag szabadon mozoghatnak - jelentette az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

Nagy-Britanniában hivatalból kijár a királyi családnak és a vezető politikusoknak a rendőri védelem. A kormányfő és a kabinettagok állandóan kísérettel járnak-kelnek. Ha nyaralás közben Blairék úszkálnak a tengerben, a parton feltűnés nélkül napozik egy rájuk vigyázó fiatalember. Õrszázad felállítására azért volt szükség, mert az angol rendőrnek, amikor közönséges szolgálatot lát el, nincs lőfegyvere, tehát olyan gárdát kellett létrehozni, amelynek a tagjai különleges kiképzésben részesülnek és szükség esetén minden helyzetben bánni tudnak a revolverrel. A kabinettagok dönthetnek afelől, hogy kérik-e személyes védelmüket vagy sem - tudósított az InfoRádió londoni tudósítója.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×