eur:
395.51
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Hazamehetett a májátültetésen átesett kislány

Hazamehetett a kórházból az a két és fél éves kislány, akin élődonoros májátültetést végeztek - közölte a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

A kislányon január 19-én hajtották végre a műtétet, édesanyja bal májlebenyét kapta meg. A két és fél éves kislány volt a második, akin élődonoros májátültetést hajtottak végre Magyarországon.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végezték az első élődonoros májátültetést is, akkor a beavatkozás után másfél héttel a négyéves kislány elhunyt.

Az élődonoros beavatkozás kockázatos, akárcsak minden transzplantációs műtét. A beavatkozás akár 18 órán át is tarthat.

Az élődonoros transzplantáció előnye, hogy nem kell halott donor szervére várni. A májátültetés életmentő műtét, így fontos, hogy mielőbb elvégezhető legyen.

A Semmelweis Egyetemen a jövőben szeretnének több ilyen beavatkozást elvégezni. Európában egyébként eddig 1.400 élő donoros májátültetést végeztek, az eljárás tehát "bevettnek" számít.

Szakemberek szerint a második élő donoros májátültetés után Magyarországon az a kérdés, hogy sikerül-e továbbfejleszteni az ellátórendszert, hogy több életmentő műtétet lehessen végrehajtani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×