eur:
393.48
usd:
368.78
bux:
65881.47
2024. április 23. kedd Béla

Ötös metrót és gyaloghidakat építene a fővárosban a Fidesz

Ötös metrót, föld alatti utat, gyaloghidakat a Dunán - mindezt megépítené a Fidesz, ha megnyeri az áprilisi választásokat. Legalábbis ezt írja a Heti Válasz című lap, mely betekintést nyert az ellenzéki párt fővárost érintő terveibe.

A következő ciklus végéig megépítené a 4-es metrót a Fidesz, majd megkezdené a szentendrei és a csepeli HÉV Duna alatti összekapcsolásával az 5-ös metróvonal tervezését választási győzelme esetén a Fidesz.

Az ellenzéki párt tervei között szerepel az Erzsébet hídról Pestre érkező forgalom föld alá vezetése, hogy ezzel életre keljen a Kossuth Lajos utca; múzeumi negyedet építenánek a Városliget mellett, és talán a Duna partján egy kongresszusi központot.

Ilyen tervek fogalmazódtak meg abban a szakértői körben, amely a Fidesz Polgári Kormányzás 2006 munkacsoportja Budapest-programjának igazgatója, Fürjes Balázs mellett készíti elő a párt főváros-politikáját.

Az elképzeléseket a Fidesz február 19-i Budapest-konferenciáján tárják a nyilvánosság elé.

Májustól metró-, híd- és parkolóprogram

A program koordinátora szerint már májusban metró-, híd- és parkolóprogramot kell indítani, a budapesti és agglomerációs tömegközlekedésbe jobban be kell kapcsolni az elővárosi vasutakat. Mint mondja, 2010-ig meg kell nyitni a forgalomnak az M0-s északi hidat, és meg kell kezdeni az aquincumi és az albertfalvai híd építését.

A Fidesz támogatná a parkolási káosz felszámolását, a MÁV-val és a BKV-val közösen megháromszorozná az őrzött, olcsó P+R parkolók férőhelyeit. Újjáélesztenék a Várnegyedet, a Népstadion területét pedig a testkultúra és a versenysport központjává akarják tenni - mondta Fürjes Balázs.

Gyaloghidak a Duna felett

A várospolitikusok a Duna fölé a következő másfél évtizedben egy vagy több gyaloghidat is kifeszítenének a Vigadó és a Várkert-bazár, a pesti Haller-kapu és a lágymányosi egyetemi negyed, illetve Angyalföld és a Margitsziget között.

Az Új Budapest terv szerint a főváros számos pontján a föld alá kell vezetni a forgalmat, a felszínen pedig parkokat kell kialakítani. A tervezők ahol csak lehet, villamossal oldanák meg a tömegközlekedést, és a kerékpárútprogram kiszélesítésével "zöld gyűrűbe" zárnák a várost.

A kutyapiszok eltakarítására utcamosási programot hirdetnek, a pesti Duna-korzót meghosszabbítanák a Nemzeti Színházig, Budára pedig hasonló folyóparti promenádot álmodnak.

Családi parkolás és bérlet

Bevezetnék a családi parkolási és BKV-bérletet, a széttagolt cégstruktúrát összevonó egyetlen városüzemeltető vállalatot hoznának létre, s magáncégek helyett köztulajdonban álló vállalatok szerveznék a - jelenleginél olcsóbb - parkolást.

A tervben szerepel két gyűrűirányú, valamint egy sugárirányú gyorsforgalmi út, a kisföldalatti a Vigadó és a Várkert-bazár közé tervezett gyaloghídon átfutna Budára, és az utakat megbénító vasúti átjárókat alul- vagy felüljárókkal váltanák ki.

Ahol vasúti töltés vág el egymástól kerületnyi városrészeket, ott a vonatsínek lábra állításával biztosítanák az átjárást, a lakótelepeken az aszfalttengerek helyére parkokat építenének, afféle magyar seriffként lenne önkormányzati rendőrség, és az embereket zaklató bérkoldusok ellen hatósági intézkedésekkel lépnének fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×