eur:
395.07
usd:
371.79
bux:
66249.41
2024. április 16. kedd Csongor

Ügynöktörvény: nálunk miért nem működik?

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint kell, hogy legyen megoldás az ügynökügyre, hiszen több környező ország már megoldotta ezt a kérdést.

Takács Albert az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy az alkotmányossági aggályok miatt eddig megbuktak azok a jogszabályok, amelyek bővíteni akarták a személyes adatok nyilvánosságra hozatalának határait.

Németországban - nagyjából a magyarországival azonos jogi feltételek, kultúra és alkotmánybírósági mentalitás mellett - nyilvánosságra hozták a titkos dokumentumokat - tette hozzá.

Transzplantáció: több pénz és jobb szervezés kellene

Az ombudsman szerint a szervátültetés jogi szabályozása jó. Az a kifogás, hogy Nyugat-Európában sokkal hatékonyabb és gyorsabb a szervátültetés, mint Magyarországon, valószínűleg nem a magyar rendelkezések hiányosságára vezethető vissza - mondta Takács Albert.

Hozzátette: a magyar szabályozás egyértelmű, a szervátültetést a rokonok nem tilthatják meg.

A transzplantációval összefüggésben elsősorban a szervezéssel vannak gondok. Az információk nem áramlanak elég gyorsan, az orvosok nem tudják, hogy milyen egészséges szervekre várnak az országban - mondta Takács Albert.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettese szerint a transzplantáció egyfajta "hiánygazdálkodásra" van beállítva, bizonyos számú szerv átültetésre van fedezet. Ha nem lennének ilyen szűkösek a források, több ember életét lehetne megmenteni - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×