eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Fideszhez "közel állók" gazdagodtak a Postabank konszolidációjából?

A Népszabadság szerint az Orbán-kormány idején Stumpf István kancelláriaminiszter leállította a Postabank konszolidációja során történt törvénytelenségeket feltáró vizsgálatot. A lap azt írta, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) egykori jelentéséből kiderül: a vizsgálatok a Fideszhez "közel álló" személyekhez vezettek. Stumpf István az InfoRádióban azt mondta, hogy a lap hazudik, ezért pert indít.

A Népszabadság szerint a Fideszhez "közel álló" üzletemberek
vagyonosodtak meg a Postabank konszolidációjából, ezért az Orbán-kormány kancelláriaminisztere 2000 végén felfüggesztette az ezt feltáró vizsgálatot.

A lapban megjelent egy levél másolata, amelyet Stumpf István 2000. december 14-én írt Sepsey Tamásnak, a Kehi elnökének.

"A Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal szakértőinek egyeztetése alapján a jelentésben javasolt további vizsgálati lépések megtétele nem szükséges" - olvasható a levélben.

A lap arról számol be, hogy olyan dokumentumokhoz jutott, amelyek szerint a vizsgálatot azért szakították meg és a jelentést azért titkosították 20 évre, mert a Fideszhez "közel álló" emberek érintettségére derült fény.

A konszolidáció költségeinek mérséklésére a bank létrehozott egy leánycéget, a PB Workout Kft.-t. A lap szerint ezen keresztül sok milliárdnyi vagyonhoz jutottak a párthoz "közel állók", miközben a cég nem mérsékelte, hanem növelte a bank konszolidációjának költségét.

A Népszabadság kiemelte Földi László volt nemzetbiztonsági tisztet, akinek cége, a Defend Kft. számos megbízást kapott az Orbán-kormány idején.

Réti András ügyvéd, aki a Fidesz 1998-as kampányfőnöke, Wermer András cégügyeit is intézte, alig 10 millió forintért jutott 1,7 milliárd forint értékű cégekhez - írta a lap.

A konszolidációt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is megvizsgálta, és rendben találta.

Igaz, az ÁSZ nem foglalkozott a Kehi által vizsgált konkrét ügyekkel, csak a pénzügyi kimutatásokat tekintette át. A számvevők is megállapították viszont azt, hogy a Workout 3,1 milliárd forintos veszteséget termelt, ennek okát viszont az ÁSZ nem kereste. A Kehi igen, de azt a vizsgálatot a kancelláriaminiszter leállíttatta - olvasható a Népszabadságban.

A volt kancelláriaminiszter pert indít

Stumpf István az InfoRádióban azt mondta, hogy a lapban közölt levél hamisítvány és a Népszabadság pedig hazudik. Emiatt pert indít a lap ellen.

Hozzátette: nem írt levelet a Kehi vezetőjének, hiszen ezt nem is tehette.

Utasítást csak a kormány adhat, a miniszterelnök is csak kezdeményezheti azt - mondta Stumpf István.

A volt miniszter szerint nem véletlen, hogy az újság eltakarta a levél iktatószámát, mivel a dokumentumra sem a Miniszterelnöki Hivatal, sem az ellenőrzési hivatal iktatókönyvében nem találnának rá.

Mint mondta, az sem véletlen, hogy a Népszabadság egy alapvető szabályt megsértett, amikor nem kérdezte meg az érintetteket az ügyről.

Arra a kérdésre, hogy Földi László előnyhöz jutott-e a konszolidációból, Stumpf István azt felelte: a kancelláriának egyáltalán nem volt tudomása a Workout ügyeiről.

Az InfoRádió megkereste a Kehi volt vezetőjét is. Sepsey Tamás csak annyit közölte, hogy nem kapott ilyen levelet Stumpf Istvántól, tehát nem állított le semmilyen vizsgálatot.

Az egész ügy hamisítvány - fogalmazott a volt Kehi-elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×