eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ungváry: nem Paskait kompromittálják a jelentések

Ungváry Krisztián történész szerint nem az a kérdés, hogy ki volt ügynök és ki nem, hanem az, hogy mit mond erről ma. Óriási a különbség Szabó István rendező és Paskai László bíboros jelentései között - nyilatkozta Ungváry Krisztián az InfoRádiónak.

- Van egy ember, aki egy diktatúrában vergődik az állambiztonság célkeresztjében és nagyon érdekes módon a rendelkezésére álló mozgásteret egészen jól ki tudja használni, ezen az ügynöki kényszerpályán is. Tehát Paskai László esetében egyáltalán nem ránézve kompromittálóak ezek az ügynöki jelentések, hanem inkább azokra, akik őt erre kényszerítették.
/>
/>- Egyértelműen kijelenthető, hogy a Tanár fedőnevű ügynök Paskai László volt?
/>
/>- Teljes egyértelműséggel.
/>
/>- Milyen adatok alapján? Meg is nevezték a kartonon?
/>
/>- A kartonját nem láttam, de az életrajzi adatok alapján csak egy és ugyanaz az ember lehet.
/>
/>- A dokumentumok alapján mit lehet tudni Paskai László beszervezéséről és ügynöki tevékenységéről?
/>
/>

- Nagyon fokozatosan, fárasztásos módszerrel szervezték be. Mindkét fél fárasztotta a másikat. Az állambiztonságiak nem szálltak le róla, Paskai viszont folyamatosan semmitmondó jelentést adott. Nagy kérdés, hogy miért nem szakadt vége ennek a kapcsolatnak.


- Pontosabban kikről és mit jelentett Paskai László?/>
/>
/>- A környezetéről adott jelentéseket, de szinte csak olyan információkat közölt, amelyekről már egyébként is tudtak az állambiztonsági szolgálatok. Ez alól csak egy kivétel van: a pasaréti ferences templom papja elmondta környezetének, hogy ő ügynök, ezért előtte ne beszéljenek bizonyos dolgokról. Ezt az információt Paskai továbbadta. De a jelentéseit csak 1975-ig olvastam, azt nem tudom, hogy utána mi történt.
/>
/>- A jelentések tartalmából lehet-e arra következtetni, hogy Paskai László kárt okozott valakinek?
/>
/>- A jelentésekből erre nem tudok következtetni.
/>
/>- Miért most hozza nyilvánosságra kutatásai eredményeit?
/>
/>- Azért tartottam nagyon fontosnak a nyilvánosságra hozatalt, mert ebből kiderül, hogy nem igaz, hogy egy ügynököt mindenre rá lehetett kényszeríteni. Egy ügynök lavírozhatott, próbálhatott segíteni másokon és nagyon jól kiderül mindez, ha szembeállítjuk az előző esetekkel. Olvassuk el, hogy miként jelentett Paskai László és milyen stílusban Szabó István. Óriási a különbség a kettő között.
/>
/>- Milyen különbségre gondol?
/>
/>- Ezt döntse el az olvasó.
/>

/>

{{keretes_cim}}

Az Élet és Irodalom Paskai László története mellett egy másik beszervezésről is beszámol: Kézdi-Kovács Zsolt rendezőt 1957-ben tartóztatták le és szervezték be.
/>
/>A rendező terjedelmes írásban vall arról, hogy a Színház- és Filmművészeti Főiskola elsőéves hallgatójaként, kényszer hatására maga is aláírta a beszervezési nyilatkozatot. Mint írja: 1957 februárjában vitték be őt, Szabó Istvánt és Kardos Ferencet a Deák téri rendőr-főkapitányság pincerendszerébe.
/>
/>Kézdi-Kovács Zsolt beszámol arról is, hogy a nyolcvanas évek elején irategyeztetés ürügyével behívták a katonasághoz, ahol a belügy két embere újból ügynöki munkára akarta rávenni, ám a rendező, elmondása szerint, határozottan visszautasította őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×