eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fogyókúra közigazgatás-módra

A rendszerváltás óta most működik a legtöbb minisztérium. A KSH adatai szerint több ezerrel nőtt a közszférában dolgozók száma 2002 óta. A közigazgatás karcsúsítására a szakemberek szerint nagy szükség van.

Ennyi minisztérium még sosem volt a rendszerváltás óta, mint most. A kancellária mellett 17 miniszter dolgozik. Igaz a struktúra, tehát a miniszterelnökség, a tárcák és a tárca nélkül miniszteri posztok rendszere már az Orbán-kormány idején kialakult.

Az Antall- és a Boross-kabinetben egyaránt 13, Horn Gyula kormányában 12 minisztérium működött. A tárca nélküli miniszterek száma a kezdeti hatról 1994-ben kettőre csökkent, és azóta sem változott, bár a feladatkör igen: a Horn-kabinetben privatizációs és titkosszolgálati, az Orbán-kormányban titkosszolgálati és Phare-ügyi, Medgyessy Péterében esélyegyenlőségi és EU-integrációs tárca nélküli miniszter volt.

A jelenlegi kabinetben az uniós ügyekért és regionális fejlesztésért felel egy-egy tárca nélküli miniszter.

Az ellenzéki Fidesz szerint 50 százalékkal nőtt az állami vezetők száma a Medgyessy-Gyurcsány kabinetben a polgári kormányhoz képest - mondta korábban Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke. A 201 állami megbízott 6,3 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek évente, azaz majdnem kétszer annyiba, mint 2002-ben - közölte.

Az állami struktúra átalakításán a kormányzat is dolgozik, igaz csak most kezdtek a munkához. Batiz András kormányszóvivő az InfoRádió kérdésére azt mondta: most érett meg az idő a közigazgatás reformjára.

Tervek az átalakításra

Az átalakításért felelős kormánybiztos tervei szerint a jelenlegi 14 helyett elég lenne 10 minisztériumot működtetni, és radikálisan csökkenteni kellene a kormányzati apparátus számát.

Egyes kormányzati munkaanyagok arról szólnak, hogy megszűnne az informatikai minisztérium és jelenlegi formájában a belügyi tárca sem működhetne tovább. Átalakulna a földművelésügyi és a vízügyi tárca is. Megszűnne a kancelláriaminiszteri poszt. Az állam 150 milliárd forintot spórolhatna az intézkedéssel.

A Fidesz még nem döntött

A Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a közigazgatásban először a fölösleges, bürokratikus szabályokat kell megszüntetni, utána lehet a létszámot mérsékelni.

Orbán Viktor hangsúlyozta: érdemes az állami vezetők, a parlamenti és az önkormányzati képviselők számát a felére csökkenteni. A pártelnök hozzátette: a pazarló kormányzati apparátust is át kell alakítani. Mint mondta: 7, 12, illetve 15-16 minisztériumról szóló elképzeléseik vannak, de még nem döntöttek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×