INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

Fogyókúra közigazgatás-módra

Infostart

A rendszerváltás óta most működik a legtöbb minisztérium. A KSH adatai szerint több ezerrel nőtt a közszférában dolgozók száma 2002 óta. A közigazgatás karcsúsítására a szakemberek szerint nagy szükség van.

Ennyi minisztérium még sosem volt a rendszerváltás óta, mint most. A kancellária mellett 17 miniszter dolgozik. Igaz a struktúra, tehát a miniszterelnökség, a tárcák és a tárca nélkül miniszteri posztok rendszere már az Orbán-kormány idején kialakult.

Az Antall- és a Boross-kabinetben egyaránt 13, Horn Gyula kormányában 12 minisztérium működött. A tárca nélküli miniszterek száma a kezdeti hatról 1994-ben kettőre csökkent, és azóta sem változott, bár a feladatkör igen: a Horn-kabinetben privatizációs és titkosszolgálati, az Orbán-kormányban titkosszolgálati és Phare-ügyi, Medgyessy Péterében esélyegyenlőségi és EU-integrációs tárca nélküli miniszter volt.

A jelenlegi kabinetben az uniós ügyekért és regionális fejlesztésért felel egy-egy tárca nélküli miniszter.

Az ellenzéki Fidesz szerint 50 százalékkal nőtt az állami vezetők száma a Medgyessy-Gyurcsány kabinetben a polgári kormányhoz képest - mondta korábban Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke. A 201 állami megbízott 6,3 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek évente, azaz majdnem kétszer annyiba, mint 2002-ben - közölte.

Az állami struktúra átalakításán a kormányzat is dolgozik, igaz csak most kezdtek a munkához. Batiz András kormányszóvivő az InfoRádió kérdésére azt mondta: most érett meg az idő a közigazgatás reformjára.

Tervek az átalakításra

Az átalakításért felelős kormánybiztos tervei szerint a jelenlegi 14 helyett elég lenne 10 minisztériumot működtetni, és radikálisan csökkenteni kellene a kormányzati apparátus számát.

Egyes kormányzati munkaanyagok arról szólnak, hogy megszűnne az informatikai minisztérium és jelenlegi formájában a belügyi tárca sem működhetne tovább. Átalakulna a földművelésügyi és a vízügyi tárca is. Megszűnne a kancelláriaminiszteri poszt. Az állam 150 milliárd forintot spórolhatna az intézkedéssel.

A Fidesz még nem döntött

A Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a közigazgatásban először a fölösleges, bürokratikus szabályokat kell megszüntetni, utána lehet a létszámot mérsékelni.

Orbán Viktor hangsúlyozta: érdemes az állami vezetők, a parlamenti és az önkormányzati képviselők számát a felére csökkenteni. A pártelnök hozzátette: a pazarló kormányzati apparátust is át kell alakítani. Mint mondta: 7, 12, illetve 15-16 minisztériumról szóló elképzeléseik vannak, de még nem döntöttek.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018