INFORÁDIÓ
2022. május 25. szerda
Orbán

A honvédelmi tárca szerint rendben volt a mentőhelikopter

Infostart

A Havaria Press hírügynökség információi szerint nem rendelkezett elegendő üzemanyaggal és felszereléssel az a magyar kutató-mentő helikopter, melyet a Hejcénél lezuhant szlovák repülő segítségére küldtek. A honvédelmi tárca cáfolta a hírügynökség értesüléseit.

A minisztérium osztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: a helikopter norma szerint elindult, a riasztás után 20 percen belül már úton volt a helyszínre. A jármű teljesen feltöltve, 1870 liter üzemanyaggal indult el.

Nem a felszereltség hiánya, hanem az erős szél, és a rossz terepviszonyok miatt nem tudott leszállni – közölte Kiss Dezső. Az osztályvezető szerint, bár a helikopternek nincs külön reflektora, alkalmas az éjszakai repülésre.

Az osztályvezető azt is cáfolta, hogy a honvédségnek nincs elég terepjárója.

A katasztrófa kronológiája

19:30 – A légiirányítást végző HungaroControl elveszti egy szlovák katonai repülőgép radarjelét. A gépet ekkor már a szlovák légiriányítás felügyeli. Riasztás érkezik a magyar légierő kutató-mentő szolgálatához.

20:00 - A Honvédelmi Minisztérium gyorshírben közli, hogy lezuhant az Pristinából Kassára tartó An-24-es típusú, szlovák felségjelű katonai szállítórepülőgép a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Telkibánya térségében.

20:55 – A szlovák hadsereg kutató-mentői engedélyt kapnak, hogy berepüljenek az országba, így ők végzik el a gép felderítését. A pilóták beszámolója szerint a roncsok lángolnak. A gazdasági minisztérium szóvivője közli, a repülőgépen 48 utas volt és intézkedtek a mentés megkezdéséről.

21:18 – A rendkívül rossz útviszonyok miatt a mentők és az encsi rendőrség munkatársai nem tudják megközelíteni a helyszínt.

21:59 - Már 12 mentőautó van a helyszínen, de a roncsokhoz még a kutató-mentőhelikopterek sem tudnak leszállni.

22:16 – Van egy túlélő, akit a 20 kilométerre lévő Kassa kórházába visznek. A hatóságok lezárják a helyszín közelébe vezető bekötőutat.

22:20 – Tíz holttestet emelnek ki a roncsok közül.

22:25 - A szlovák fegyveres erők szóvivője megerősíti, hogy a gépen 45 utas volt, de nem biztos, hogy csak katonák.

22:28 - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon beszél Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnökkel.

23:03 - A katasztrófavédelem szóvivője szerint a gépen 45-en voltak, 38 utas és hét főnyi személyzet. Már 16 halottat találtak.

23:16 - A Magyar Honvédség egri és szolnoki alakulatától összesen mintegy száz katona van útban a helyszínre. A helikopterek a levegőből világítják meg a roncsokat.

23:33 - 90 rendőrt mozgósítottak, de húsz határőr is dolgozik a helyszínen, további negyven Miskolcról Hejcére indul és szolgálatba helyeznek egy hatvan fős váltást is. A katasztrófavédelem öt gépjárművel és harminc fővel, a katonaság pedig száz emberrel van a helyszínen.

23:37 - Egy szlovák hírtelevízió bemondja, hogy a koponyasérülést szenvedő túlélő a lezuhanás utáni percekben hazatelefonált a feleségének, de a vonal megszakadt.

23:48 – A roncsok még mindig lángolnak. Pozsonyban a kormány válságstábot hív össze.

01:05 – Mikulás Dzurinda kormányfő megrendülten tudatja, hogy a gépen utazó katonák közül többen véglegesen, a leszerelés szándékával tértek volna vissza a hazájukba.

03:05- Végleges adat szerint 43 ember tartózkodott a gép fedélzetén.

04:00 - Már tizennyolc holttestet találtak.

04:44 – Már biztos, hogy a katasztrófát csak egy ember élte túl.

07:30 – Megkezdődik a műszaki szemle.

08:06 – A rendőrség közli, hogy a lezuhant szlovák repülőgép nem volt lőfegyver, lőszer vagy robbanóanyag.

08:40 – Jozef Stank alezredes, a szlovák fegyveres erők püspöki helynöke az első név szerint ismert áldozat. Pozsonyban rendkívüli kormányülés kezdődik.

09:27 – Eddig 22 áldozatot azonosítottak. Kiderül, hogy a Kassára tartó gép, miután szlovák légi irányítás alá került, három kilométerrel letért a pályájáról.

10:44 - Sólyom László köztársasági elnök részvéttáviratot küldött szlovák kollégájának.

11:26 - Megkezdődött a szerencsétlenség kivizsgálása.

11:31 - Csak könnyű sérülései vannak a túlélőnek.

13:11 - 27 holttestet találtak meg.

16:06 - Megtalálták a gép fekete dobozát és valamennyi holttestet azonosították.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018