eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A honvédelmi tárca szerint rendben volt a mentőhelikopter

A Havaria Press hírügynökség információi szerint nem rendelkezett elegendő üzemanyaggal és felszereléssel az a magyar kutató-mentő helikopter, melyet a Hejcénél lezuhant szlovák repülő segítségére küldtek. A honvédelmi tárca cáfolta a hírügynökség értesüléseit.

A minisztérium osztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: a helikopter norma szerint elindult, a riasztás után 20 percen belül már úton volt a helyszínre. A jármű teljesen feltöltve, 1870 liter üzemanyaggal indult el.

Nem a felszereltség hiánya, hanem az erős szél, és a rossz terepviszonyok miatt nem tudott leszállni – közölte Kiss Dezső. Az osztályvezető szerint, bár a helikopternek nincs külön reflektora, alkalmas az éjszakai repülésre.

Az osztályvezető azt is cáfolta, hogy a honvédségnek nincs elég terepjárója.

A katasztrófa kronológiája

19:30 – A légiirányítást végző HungaroControl elveszti egy szlovák katonai repülőgép radarjelét. A gépet ekkor már a szlovák légiriányítás felügyeli. Riasztás érkezik a magyar légierő kutató-mentő szolgálatához.

20:00 - A Honvédelmi Minisztérium gyorshírben közli, hogy lezuhant az Pristinából Kassára tartó An-24-es típusú, szlovák felségjelű katonai szállítórepülőgép a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Telkibánya térségében.

20:55 – A szlovák hadsereg kutató-mentői engedélyt kapnak, hogy berepüljenek az országba, így ők végzik el a gép felderítését. A pilóták beszámolója szerint a roncsok lángolnak. A gazdasági minisztérium szóvivője közli, a repülőgépen 48 utas volt és intézkedtek a mentés megkezdéséről.

21:18 – A rendkívül rossz útviszonyok miatt a mentők és az encsi rendőrség munkatársai nem tudják megközelíteni a helyszínt.

21:59 - Már 12 mentőautó van a helyszínen, de a roncsokhoz még a kutató-mentőhelikopterek sem tudnak leszállni.

22:16 – Van egy túlélő, akit a 20 kilométerre lévő Kassa kórházába visznek. A hatóságok lezárják a helyszín közelébe vezető bekötőutat.

22:20 – Tíz holttestet emelnek ki a roncsok közül.

22:25 - A szlovák fegyveres erők szóvivője megerősíti, hogy a gépen 45 utas volt, de nem biztos, hogy csak katonák.

22:28 - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon beszél Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnökkel.

23:03 - A katasztrófavédelem szóvivője szerint a gépen 45-en voltak, 38 utas és hét főnyi személyzet. Már 16 halottat találtak.

23:16 - A Magyar Honvédség egri és szolnoki alakulatától összesen mintegy száz katona van útban a helyszínre. A helikopterek a levegőből világítják meg a roncsokat.

23:33 - 90 rendőrt mozgósítottak, de húsz határőr is dolgozik a helyszínen, további negyven Miskolcról Hejcére indul és szolgálatba helyeznek egy hatvan fős váltást is. A katasztrófavédelem öt gépjárművel és harminc fővel, a katonaság pedig száz emberrel van a helyszínen.

23:37 - Egy szlovák hírtelevízió bemondja, hogy a koponyasérülést szenvedő túlélő a lezuhanás utáni percekben hazatelefonált a feleségének, de a vonal megszakadt.

23:48 – A roncsok még mindig lángolnak. Pozsonyban a kormány válságstábot hív össze.

01:05 – Mikulás Dzurinda kormányfő megrendülten tudatja, hogy a gépen utazó katonák közül többen véglegesen, a leszerelés szándékával tértek volna vissza a hazájukba.

03:05- Végleges adat szerint 43 ember tartózkodott a gép fedélzetén.

04:00 - Már tizennyolc holttestet találtak.

04:44 – Már biztos, hogy a katasztrófát csak egy ember élte túl.

07:30 – Megkezdődik a műszaki szemle.

08:06 – A rendőrség közli, hogy a lezuhant szlovák repülőgép nem volt lőfegyver, lőszer vagy robbanóanyag.

08:40 – Jozef Stank alezredes, a szlovák fegyveres erők püspöki helynöke az első név szerint ismert áldozat. Pozsonyban rendkívüli kormányülés kezdődik.

09:27 – Eddig 22 áldozatot azonosítottak. Kiderül, hogy a Kassára tartó gép, miután szlovák légi irányítás alá került, három kilométerrel letért a pályájáról.

10:44 - Sólyom László köztársasági elnök részvéttáviratot küldött szlovák kollégájának.

11:26 - Megkezdődött a szerencsétlenség kivizsgálása.

11:31 - Csak könnyű sérülései vannak a túlélőnek.

13:11 - 27 holttestet találtak meg.

16:06 - Megtalálták a gép fekete dobozát és valamennyi holttestet azonosították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×