INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

Gázáremelést vár a lakosság

Infostart

A lakosság többsége tart az orosz gázellátás körüli bizonytalanságtól és az energiaköltségek emelkedésére számít - derül ki a Medián felméréséből. A megújuló energiaforrások alkalmazását sokan támogatják.

A kutatás apropóját az elmúlt időszak gázellátási bizonytalanság adta.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy ilyen helyzetben a lakosság milyen alternatív energiaforrás alkalmazását tartja lehetségesnek, és támogatja-e a megújuló energiaforrások kihasználását.

Az országos reprezentatív felméréshez 1200 embert kérdeztek meg.

A kérdések között szerepelt, hogy az oroszországi gázellátás bizonytalansága miatt tartanak-e attól, hogy hosszú távon emelkednek a háztartások energiaköltségei - mondta el az InfoRádióban a Medián kutatásvezetője.

A közvélemény jelentős része áremelkedésre számít. A megkérdezettek 22 százaléka biztosnak tartja, 52 százaléka pedig valószínűnek, hogy a kialakult helyzet növeli a költségeiket – közölte Karácsony Gergő.

A kutatók arra is választ vártak: hogyan csökkenthető az ország kiszolgáltatottsága az energiaellátás terén. A lakosság többsége szerint ebben segíthetnek a megújuló energiaforrások.

Az emberek egyharmada a napenergiát, másik egyharmada pedig a szélenergiát említette.

Azt, hogy miért van ilyen kevés szélerőmű az országban, csak kevesen magyarázták a hazai szélviszonyokkal.

A megkérdezettek 67 százaléka szerint a jelenlegi erőművek lobbitevékenysége miatt van sokkal kevesebb szélerőmű Magyarországon, mint Nyugat-Európában.

Ugyanennyien úgy gondolják: azért nem terjed a megújuló energiaforrás alkalmazása, mert bizonyos politikai csoportok ezt nem támogatják.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018