INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Magyar rendőrök az Adrián

Infostart / InfoRádió
Az euroatlanti integráció, az energetikai együttműködés, a turizmus fejlesztése és a 2012-es foci EB közös megrendezése volt a legfontosabb témája az első közös magyar-horvát kormányülésnek.

A két kabinet közös nyilatkozatot fogadott el az energetikai együttműködésről.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elmondta: Magyarország évente másfél milliárd köbméter gázt szállít Horvátországba. Hozzátette: a két kormány összesen 340 kilométer új gázvezeték építését is tervezi.

Hangsúlyozta: a két kabinet olyan cseppfolyós gáz szállítására alkalmas terminált szeretne építeni a horvát tengerparton, ahonnan csővezetékkel juttatná el a gázt az európai elosztó központokba.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök elmondta: országa egy új, alternatív gázellátási lehetőség megteremtésében érdekelt.

Az idegenforgalom javítása érdekében is születtek megállapodások. Július 15-től a kormány magyar konzult nevez ki Splitbe, nyáron pedig magyar rendőrököket küldenek a horvát tengerpartra, hogy az ott nyaraló magyarokat segítsék.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: a találkozó egyik legfontosabb témája az euroatlanti integráció volt. Magyarország minden módon segíteni fogja Horvátország gyors csatlakozását.

Több tárcaközi megállapodás is születet a közös kormányülésen. A környezetvédelmi, az informatikai, az oktatási és az egészségügyi miniszterek állapodtak meg együttműködésben.

Kapcsolódó hang

Horvát-magyar kormányülés
 


A címlapról ajánljuk