eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

A hibahatárhoz közeli előnnyel vezet a Fidesz

A Fidesz "a hibahatárt súroló" előnnyel vezet az MSZP előtt, ugyanannyival, mint egy hónappal korábban - derül ki a Medián-felmérésből. Hasonló eredményre jutott a Szonda Ipsos és a Századvég-Tárki is.

A beszámoló szerint a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 47, a szocialisták 44, az MDF és az SZDSZ 3-3 százalékon áll.

A Medián közvélemény-kutató intézet ebben a hónapban a szokásos mintánál kétszer több, összesen 2.400 embert kérdezett meg.

A politikusok januári népszerűségi rangsora stabil: az elmúlt egy hónapban 6 százalékos rokonszenv-növekedéssel megszilárdította vezető pozícióját Sólyom László köztársasági elnök.

A rangsorban mindhárom utána következő helyet női politikus foglalja el: Dávid Ibolya MDF-elnök és Szili Katalin házelnök mellé felzárkózott Göncz Kinga szociális miniszter.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor népszerűsége megegyezik, mindketten 48 százalékon állnak.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a kampány kezdetekor nincs egyértelmű esélyese a parlamenti választásoknak.

A Szonda Ipsos szerint jelenleg a Fidesz vezet, de mindkét nagy párt esetében jelentősek a tartalékok.

A biztos szavazók körében a Fidesz 45, az MSZP 43 százalékon áll. A SZDSZ 4, az MDF 3, a MIÉP-Jobbik 2, a Centrum pedig 1 százalékra számíthat a felmérés szerint.

A két nagy párt fej fej melletti támogatottságát mutatja a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki január eleji felmérése is. A teljes lakosság, valamint a pártot választók körében teljesen kiegyenlített a helyzet.

A biztos szavazó, pártot választók körében a Fidesz-szavazók nagyobb elkötelezettsége miatt két százalékpontos, azaz hibahatáron belüli Fidesz-előnyt regisztráltak.

Az összes megkérdezett körében a Fidesz és az MSZP támogatottsága egyaránt 28-28 százalék. A pártválasztók körében szintén kiegyenlített a két párt közötti támogatottság, a szocialisták nem javítottak előző havi eredményükön, míg a Fidesznél két százalékpontos növekményt mért az adatfelvétel.

Így jelenleg mindkét pár támogatottsága 45-45 százalékos azok körében, akik megneveztek valamilyen pártot.

A legszűkebb választói csoportban, azaz a biztos szavazó pártválasztók körében viszont a Fidesz átvette a vezetést azzal, hogy 3 százalékponttal növelte támogatottságát, miközben az MSZP támogatottsága 1 százalékponttal nőtt.

A választóknak 33 százaléka szerint Gyurcsány Ferenc alkalmasabb kormányfőnek, de pont ugyanennyien gondolják ezt Orbán Viktorról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×