eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Meghallgatásokkal folytatódik a ferihegyi üzemeltetésért folyó per

Meghallgatásokkal folytatódik a Ferihegy 2B terminál üzemeltetése miatt indított per. Kiderült, hogy idén 85,7 milliárd forintot irányoztak elő a mintegy 30 ezer kilométer állami közúthálózat fenntartására. A Budapesti Gazdasági Főiskola sem szünteti meg a jogtalan tandíjszedést. Az elemzők idén további monetáris szigorításra számítanak az eurózónában. A szerdai lapokból szemléztünk.

A Népszabadság arról ír, hogy új szakaszába lép, és személyes meghallgatásokkal folytatódik az a 90 millió dolláros per, melyet a kanadai Airport Development Corporation indított a magyar állam ellen a Ferihegy 2B terminál üzemeltetési jogának elvonása miatt.

A Horn-kormány alatt kötött szerződés alapján az ADC és a magyar állam közös cége, a Ferihegyi Utasterminál-fejlesztő Kft. előbb felépítette, majd 1998 decemberétől üzemeltette a budapesti légikikötő 2B utasforgalmi épületét, ám egy 2001. decemberi rendeletre hivatkozva a Fidesz-kormány megszüntette a szerződést és a teljes repülőtér üzemeltetését a Budapest Airport Rt.-re bízta.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Havas Henrik, a Horn-kormány szóvivőjének médiaiskolája után a baloldali vezetésű Budapesti Gazdasági Főiskola sem fogadta el Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman kezdeményezését. Az intézmény nem szünteti meg a jogtalan tandíjszedést, és az eddig befolyt összeget sem fizeti vissza hallgatóinak.

Roóz József, az iskola rektora továbbra is jogszerűnek tartja a pénzszedést, és jövőre is négy olyan szakot indít, amelyre az ombudsmani állásfoglalás szerint törvénytelenül kérnek tandíjat.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy az idei költségvetésben 85,7 milliárd forintot irányoztak elő a mintegy 30 ezer kilométer állami közúthálózat fejlesztésére, felújítására, fenntartására. Ez ismét jóval elmarad az évente szükségesnek tartott 150 milliárd forinttól. A forrás felosztásáról a gazdasági tárca a héten dönt.

A lap azt írja, hogy a pénz még az állagmegóvásra sem elég, pedig a hazai közúthálózat burkolatának már így is közel harmada minőségileg nem megfelelő, tíz százaléka pedig balesetveszélyes, az 5700 híd közül 963 azonnali felújításra szorul.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az elemzők az idén további monetáris szigorításra számítanak az eurózónában, és a svájci kamatemelés is elkerülhetetlennek látszik. A piaci szereplők döntő többsége éppen ezért úgy véli, csak idő kérdése, és a lakossági szegmensben versenyző bankok valamelyike kijön a piacra az első jenhiteles konstrukcióval. Ezt jövedelmezőségi szempontok is indokolhatják, hiszen a tavaly indult devizaboom a hitelintézetek profitját is alaposan hízlalta.

A hazai pénzintézetek szerint 2006-ban is megmarad a devizahitelek túlsúlya a lakossági piacon, ám bizonyos szegmensekben ez már korántsem lesz olyan nyomasztó, mint az elmúlt évben volt.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×