eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk

Uniós hadjárat a füstölt ételek ellen

Akár ki is tilthatják az Európai Unióból a füstölt báránybordát és a szárított halat. A norvég specialitások egy új uniós irányelv miatt kerültek veszélybe.

Azt feltételezik ugyanis, hogy a füstölt élelmiszerek rákkeltőek lehetnek. De vajon veszélyben van-e a füstölt kolbász és az angol szalonna uniós állampolgársága is?

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője, Sohár Pálné azt mondja, az élelmiszeriparban évtizedek óta szigorúan szabályozzák milyen fával és milyen hőfokon lehet a termékeket füstölni, hogy azok a legkevesebb káros anyagot tartalmazzák.

Sohár Pálnéhez hasonlóan, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is optimista. Antal Emese szerint nem az a kérdés, hogy ehetnek-e kolbászt a magyarok, hanem hogy mivel és hányszor teszik ezt.

Ha ezeket a füstölt készítményeket zöldségekkel eszi valaki, akkor a zöldségekben található antioxidánsok gátolják a daganatos betegségek kialakulását, mondta Antal Emese.

A megkérdezett szakértők szerint tehát egyértelműen maradhat a füstölt kolbász és az angol szalonna a magyar asztalokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×