eur:
412.98
usd:
401.45
bux:
85067.39
2025. január 17. péntek Antal, Antónia

Uniós hadjárat a füstölt ételek ellen

Akár ki is tilthatják az Európai Unióból a füstölt báránybordát és a szárított halat. A norvég specialitások egy új uniós irányelv miatt kerültek veszélybe.

Azt feltételezik ugyanis, hogy a füstölt élelmiszerek rákkeltőek lehetnek. De vajon veszélyben van-e a füstölt kolbász és az angol szalonna uniós állampolgársága is?

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője, Sohár Pálné azt mondja, az élelmiszeriparban évtizedek óta szigorúan szabályozzák milyen fával és milyen hőfokon lehet a termékeket füstölni, hogy azok a legkevesebb káros anyagot tartalmazzák.

Sohár Pálnéhez hasonlóan, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is optimista. Antal Emese szerint nem az a kérdés, hogy ehetnek-e kolbászt a magyarok, hanem hogy mivel és hányszor teszik ezt.

Ha ezeket a füstölt készítményeket zöldségekkel eszi valaki, akkor a zöldségekben található antioxidánsok gátolják a daganatos betegségek kialakulását, mondta Antal Emese.

A megkérdezett szakértők szerint tehát egyértelműen maradhat a füstölt kolbász és az angol szalonna a magyar asztalokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek: súlyos múltja volt a szlovákiai késes támadónak

Az ellenzéki Slovensko mozgalom lemondásra szólította fel Robert Fico szlovák miniszterelnököt a csütörtökön Szepesófaluban történt, két halálos áldozatot követelő késes támadás után. A 18 éves elkövetőről kiderült, már gyermekként is viselkedési zavarral küzdött.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.01.17. péntek, 18:00
Farkas Vajk
az Alapjogokért Központ madridi irodavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. január 17. 14:59
×
×
×
×