eur:
411.28
usd:
395.09
bux:
0
2024. december 27. péntek János

Uniós hadjárat a füstölt ételek ellen

Akár ki is tilthatják az Európai Unióból a füstölt báránybordát és a szárított halat. A norvég specialitások egy új uniós irányelv miatt kerültek veszélybe.

Azt feltételezik ugyanis, hogy a füstölt élelmiszerek rákkeltőek lehetnek. De vajon veszélyben van-e a füstölt kolbász és az angol szalonna uniós állampolgársága is?

Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője, Sohár Pálné azt mondja, az élelmiszeriparban évtizedek óta szigorúan szabályozzák milyen fával és milyen hőfokon lehet a termékeket füstölni, hogy azok a legkevesebb káros anyagot tartalmazzák.

Sohár Pálnéhez hasonlóan, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is optimista. Antal Emese szerint nem az a kérdés, hogy ehetnek-e kolbászt a magyarok, hanem hogy mivel és hányszor teszik ezt.

Ha ezeket a füstölt készítményeket zöldségekkel eszi valaki, akkor a zöldségekben található antioxidánsok gátolják a daganatos betegségek kialakulását, mondta Antal Emese.

A megkérdezett szakértők szerint tehát egyértelműen maradhat a füstölt kolbász és az angol szalonna a magyar asztalokon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cserhalmi György: „Nem vagyok hajlandó rosszul lenni!”

Cserhalmi György: „Nem vagyok hajlandó rosszul lenni!”

A magyar színház- és filmművészet megkerülhetetlen alakja, és bár mostanában csak ritkán tűnik fel a vásznon, de mégis jelen van. Azt mondja, akik kíváncsiak rá, megtalálják, de tanítani nem akar, csak beszélgetni. Cserhalmi György szerint egy időtálló alkotás és a szakmai párbeszéd legfőbb építőköve egyaránt a kölcsönös bizalom. Úgy véli, a színművészeknek a színház az anyukájuk, a film pedig a mostoha papájuk, aki „hol kedves, hol nem”.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×