INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Milliárdos kórházi adósság

Infostart / InfoRádió
Több mint egymilliárd forintos adósságot halmozott fel az Országos Gyógyintézeti Központ - értesült az InfoRádió. Az intézmény vezetője szerint ennek a nem megfelelő a finanszírozás az oka.

Két héten belül kiderül, kell-e kincstári biztost küldeni az Országos Gyógyintézeti Központhoz (OGYK) – mondta el Forgách Péter, a Kincstári Biztosi Iroda vezetője az InfoRádióban.

A törvény szerint, ha egy intézmény lejárt, 60 napon túli tartozása meghaladja az 50 millió forintot vagy az eredeti költségvetési előirányzata 3,5 százalékát, akkor kincstári biztost kell kirendelni – tette hozzá.

Forgách Péter közölte: az OGYK tartozása a november 25-i állapot szerint 1 milliárd 18 millió forint volt, amelyből 215 millió forint járt le.

Vályi-Nagy István, az Országos Gyógyintézeti Központ vezetője az InfoRádióban elmondta: a finanszírozás, illetve annak korlátozása miatt gyűlt fel a kórház adósságállománya.

A kórház országos intézményként nem küldheti tovább a más kórházból érkező betegeket, így egyfajta „kórházi túltermelés” alakul ki, amelyet nem követ a finanszírozás – hangsúlyozta a kórházi vezető.

Vályi-Nagy István szerint sok bonyolult problémával érkező beteget szakmai okok miatt sem küldhetnek máshova, mert egyes szakterületeket szinte egyedül művelnek az országban.

Ilyen körülmények között csak fokozatosan tudjuk lefaragni az adósságot – tette hozzá az OGYK vezetője.

Kapcsolódó hang

Interjú Forgách Péterrel
 


Interjú Vályi-Nagy Istvánnal
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk